КМП США позбавлять танків, частини артилерії й авіації

КМП США позбавлять танків, частини артилерії і авіації

Корпус морської піхоти США можливо очікує 10-річна радикальна реформа – втрата всіх танків, більшості ствольної артилерії та частини авіації на користь РСЗВ та безпілотних систем.

Про це в інтерв'ю американському виданню The Wall Street Journal розповів комендант Корпусу морської піхоти (КМП) США генерал Девід Бергер, повідомляє сайт The Drive.

За словами генерала, щоб відновити себе як військово-морську експедиційну силу в умовах бюджетних обмежень, морські піхотинці мають позбутися всіх своїх танків, скоротити кількість літаків і загальну чисельність особового складу з 189 000 до 170 000 осіб.

генерал-комендант КМП США Девід Бергер
генерал-комендант КМП США Девід Бергер

Ці плани – частина глобальних змін ЗС США, які впроваджують нові бойові концепції та планують витратити мільярди на проєкти пов'язані з посиленням конкуренції з Китаєм та РФ. «З точки зору військового потенціалу головною загрозою є Китай», – заявив Девід Бергер.

Водночас, відставний чотиризірковий генерал КМП Ентоні Зінні застерігає, що зосередження уваги на Китаї може зробити Корпус менш гнучким у вирішенні інших конфліктів.

Я гадаю, що помилково створювати організаційну структуру під конкретний регіон. Завтра може трапитися щось з іранцями. Відповідь має гути швидкою і збалансованою

В основі плану генерала Бергера – створення нових військово-морських експедиційних підрозділів – трьох «прибережних полків» – Marine Littoral Regiments (MLR), чиєю місією буде протистояння ВМФ НВАК.

За його словами, у випадку конфлікту ці полки будуть розосереджені на невеликі групи, які на десантних суднах висадяться на невеликі острови, що розташовані у Південнокитайському та Східнокитайському морях. Озброєні безпілотниками, що працюватимуть у повітрі, в морі та під водою, морпіхи націляться на китайські військові кораблі, перш ті вийдуть у відкритий океан. Команди, у 50 - 100 морпіхів, обстрілюватимуть китайський флот протикорабельними ракетами та даватимуть цілевказання для ракетних ударів ВПС та ВМС.

КМП США позбавлять танків, частини артилерії і авіації

Щоб запобігти ударам у відповідь, кожні 48 або 72 години, морпіхи мають перекидатися між островами кораблями-амфібіями нового покоління, що керуватимуться дистанційно. Інші підрозділи морської піхоти працюватимуть з кораблів ВМС з суднами-приманками поблизу.

Бергер повідомив, що навчання показали, що нові можливості та тактика створюватимуть «масу проблем» для китайських ВМС. «Їм важко протидіяти розподіленій експедиційній силі, невеликій, мобільній, що має можливість вийти на контакт і вдарити по них».

Проте дехто ставить під сумнів доцільність розміщення морських піхотинців на крихітних островах, які китайці будуть обстрілювати. «Дуже легко під час розробки концепцій на папері недооцінювати проблеми логістики», – зазначив Марк Канціан, полковник морської піхоти у відставці з Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

У новій структурі КМП позбудеться всіх семи танкових рот, танків M1 Abrams та допоміжних машин. Підрозділи, необхідні для перевезення цих важких машин водними шляхами, теж розформовуються. Парк бронемашин обмежуватиметься наявними бронетранспортерами LAV-25 8х8 та новими амфібійними колісними бойовими машинами ACV 8х8. В найближчі роки ACV все більше витіснятиме гусеничні десантні машини AAV.

«Нам потрібна армія з великою кількістю танків, – сказав Бергер. – Нам не потрібна морська піхота з танками».

Загальна кількість 155-мм гаубичних батарей також знизиться з 21 до п'яти. Також за планом планують скоротити три з 24 піхотних батальйонів.

Кількість авіаційних винищувальних ескадрилій, котрі переозброюються на варіанти F-35, залишиться без змін – 18. Водночас замість 16 літаків в ескадрильях буде лише по 10.

КМП США позбавлять танків, частини артилерії і авіації

Також зі структури КМП будуть виключені три ескадрильї конвертопланів MV-22B Osprey, дві легкі ескадрильї, оснащені гелікоптерами AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, а також три ескадрильї важких гелікоптерів CH-53E Super Stallion.

Незважаючи на скорочення, Бергер планує введення додаткових засобів, зокрема втричі – з 7 до 21, збільшити кількість ракетних підрозділів. Зокрема йдеться про РСЗВ HIMARS, протикорабельні ракети NSM, а також наземні пускові установки крилатих ракет Tomahawk.

Також вдвічі – з трьох до шести ескадрилій, збільшиться кількість безпілотних авіаційних комплексів. У своєму останньому бюджетному запиті на фінансовий рік 2021 року, представленому як частина більшої пропозиції ВМС США, Корпус заявив, що він переоцінює свою програму експедиційної системи безпілотних літальних апаратів Marine Air Ground Task Force Unmanned Aircraft System Expeditionary program або MUX, та зменшує її масштаб, а на перехідний період планує придбати MQ-9 Reapers.

На відміну від інших видів та родів військ США, навіть Сухопутних військ (армії), морські піхотинці не очікують, що вони зможуть проводити широкомасштабні операції протистояння і планують вести боротьбу майже виключно у зоні ураження зброєю потенційного противника.

КМП США позбавлять танків, частини артилерії і авіації

Відповідно до концепції EABO (Expeditionary Advance Base Operations), менші підрозділи морської піхоти використовуватимуть повітряні удари та менші кораблі, включаючи безпілотні надводні судна, щоб захопити контроль над невеликими островами та швидко створити операційні бази. Безпілотні платформи, включаючи авіаційні, безпілотні кораблі та наземні бойові машини, зокрема мобільні артилерійські системи з дистанційним керуванням, надаватимуть цим підрозділам додаткових можливостей не вимагая великої чисельності.

Безумовно, ще невідомо, яка частина амбітних планів коменданта здійсниться. Однак очевидно, що нинішнє керівництво КМП бачить радикальні зміни важливою умовою для збереження бойового потенціалу в майбутніх війнах, особливо в Тихоокеанському регіоні.