Генштаб придбає подарункові годинники на півтора мільйони

Генштаб придбає подарункові годинники

Фінансове управління Генерального штабу ЗС України лише за результатами одного тендеру придбає 81 подарунковий годинник у приватного підприємства «Май-Час» за 793 тис грн.

Нагадаємо, що за результатами іншого тендеру, ПП «Май-Час» поставить Генштабу подарункові ручки Parker та Waterman із позолотою на загальну суму 308 тис. грн.

У тому числі буде придбано 40 чоловічих та 10 жіночих наручних годинників з емблемою Генерального штабу та написом «Від Головнокомандувача Збройних Сил України» на циферблаті. Частина з них з PVD /IPG покриттям корпусу золотистого кольору.

Ці 50 годинників коштуватимуть 463 230 гривень.

Генштаб придбає подарункові годинники на 800 тисяч
Жіночий годинник

Жіночі годинники повинні мати: механізм кварцовий хронограф з календарем (одинарний з можливістю швидкої корекції дати) в позиції від 5 до 6 год, центральна стрілка хронографа, 60-хвилинний лічильник в позиції 9 год., 24 годинний покажчик часу в позиції на 3 год. (виробництво Швейцарія чи Японія). Точність ходу годинника: -20/+20 секунд на місяць при температурі 20±5°С. Автономність ходу не менше 3 років.

Круглий корпус з нержавіючої сталі діаметром 38±2 мм, товщиною 15±2 мм (п'ять годинників з PVD /IPG покриттям золотистого кольору), гвинтова підзаводна голівка, кнопки керування хронографа водозахищені. Задня кришка гвинтова з нержавіючої сталі. Однонаправлений безель з дайверською шкалою на 60 хвилин. Пилозахищені.

Ремінець з натуральної шкіри (природньої структури, цільної, не пресованої) білого кольору.

Чоловічі годинники повинні мати: механізм з автоматичним підзаведенням (з можливістю ручного заводу), індикатором запасу ходу (в позиції 12 год.) та календарем (одинарний, з можливістю швидкої корекції дати) в позиції від 4 до 6 год. (виробництво Швейцарія чи Японія). Конструкція механізму передбачає наявність більше 20 рубінових каменів. Противоударна вісь балансу. Точність ходу годинника: -10/30 сек на день при температурі 20±5°С.

Генштаб придбає подарункові годинники на 800 тисяч
Чоловічі годинники «Від Головнокомандувача Збройних Сил України»

У комплекті має йти подарунковий футляр з логотипом замовника (Генерального штабу) – розмір та матеріал футляру не визначається, головне, щоб футляр мав вигляд подарункового та підходив до розмірів годинників. Верхня кришка футляру з емблемою та написом Замовника має бути виконана у колір циферблату запропонованого годинника.

Другий лот тендеру – 22 чоловічих і 9 жіночих годинників з емблемою ГШ та написом «Від Начальника Генерального штабу Збройних Сил України» на циферблаті за 329 556 грн.

Годинники мають схожі характеристики із попередніми, жіночі мають бути виконані у корпусі з PVD або JPG покриттям золотистого кольору, чоловічі з PVD покриттям чорного кольору, а також з гравіюванням емблеми та напису замовника на задній кришці

Генштаб придбає подарункові годинники на 800 тисяч

У комплекті має бути подарунковий футляр зеленого кольору з логотипом Генштабу.

Очікувана (початкова) вартість закупівлі складала 803 970 гривень. На тендер заявилися три учасники ПП «Май-Час», ФОП АРЬКОВ О.В. та ТОВ «Київський годинниковий завод».

Безпосередньо у торгах взяли участь два учасники (ТОВ «Київський годинниковий завод» свою пропозицію не подало). Найдешевшу пропозицію від ФОП АРЬКОВ О.В. було відхилено через невідповідність кваліфікаційним критеріям і переможцем визначили «Май-Час».

Варто зазначити, що ТОВ «Київський годинниковий завод» подав скаргу, що начебто замовник намагався підлаштувати документацію під конкретні моделі годинників російського походження торгової марки «Восток»/колекції «Восток-Європа» (виробник Чистопольський завод «Восток»), в інтересах конкретного постачальника цих годинників – ПП «Май-Час» (який є посередником та представляє годинники «Восток»), з метою закупівлі годинників за завищеними цінами.

Скаржник стверджував що має місце факт змови замовника з ПП «Май-Час» з метою недопущення до участі в тендері інших постачальників, шляхом прописання відповідним чином «технічної специфікації», вводячи протиправні обмеження щодо конструкцій корпусів, особливостей конструкцій механізмів з зазначенням конкретних додаткових функцій та інших особливостей, що властиві виключно конкретним моделям ТМ «Восток».

За результатом розгляду постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, у задоволені скарги було відмовлено через не доведення скаржником відповідності технічним вимогам продукції виключно одного виробника. Зокрема колегія зазначила, що цим вимогам відповідає продукція щонайменше ще одного постачальника – ФОП Машталір В.Ю.

Доповнено.

Також, 21 вересня, за результатами двох інших тендерів, Центр забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України придбав у ТОВ «Київський годинниковий завод» 100 подарункових годинників ТМ KLEYNOD за 384 500 грн.


Генштаб придбає подарункові годинники
Генштаб придбає подарункові годинники

Трохи раніше, 21 серпня Центр забезпечення придбав у того ж ТОВ «Київський годинниковий завод» 60 годинників за 135 452 грн, а Фінансове управління ГШ ЗСУ 27 серпня уклало договір на постачання 60 подарункових годинників з ПП «Май-Час» загальною вартістю 209 880 грн.


Генштаб придбає подарункові годинники

Генштаб придбає подарункові годинники

Проте, не лише Генеральний штаб планує нагороджувати годинниками та подарунковими ручками, тендер на цінні подарунки на 1,5 млн грн оголосило й Командування Об'єднаних сил ЗС України. Зокрема військова частина А0135 мала придбати 780 годинників, 347 ручок Parker, а також 10 подарункових офіцерських наборів (валізка з логотипом, годинник та мультитул).

Аукціон мав відбутися 21 вересня, але станом на 20:00 на порталі публічних закупівель було зазначено, що торги призупинено через наявні скарги без рішення.

Так само з серпня завис ще один тендер на годинники за 290 тис. грн у Фінуправління ГШ.

У попередніх роках Центр забезпечення МО та ГШ ЗСУ також закуповував годинники на електронних майданчиках, зокрема дві закупівлі були в 2019-му – на 189 000 та 136 080 грн, у 2018 році годинники закуповувались одинадцять разів на загальну суму 528 918 грн, за 2016 рік на порталі виявлено лише одну закупівлю на 83 566 грн, а за 2017 рік жодної.