Російська армія отримала чергову партію танків Т-72Б3М

Т-72Б3М

Російська армія продовжує отримувати нову модифікацію танків Т-72Б3М з поліпшеними бойовими характеристиками, що за планом мають замінити у військах всі інші версії Т-72.

Згідно з повідомленням пресслужби Центрального військового округу ЗС РФ, чергова партія з десяти модернізованих танків надійшла до 90-та гвардійська танкова Вітебсько-Новгородська двічі Червонопрапорна дивізія, яка дислокується у Челябінській області (військова частина 86274). Це не перші Т-72Б3М для дивізії, принаймні одну партію було вже отримано в серпні.

Головне озброєння Т-72Б3М – 125-мм гармата 2А46М-5 з поліпшеною балістикою і ресурсом пострілів. Танк оснащується прицілом-далекоміром «Сосна-У», цифровим балістичним обчислювачем і панорамним прицілом, що встановлений на робочому місці командира.

Танк отримав новий двигун В-92С2 потужністю 1130 к.с., що майже на 300 к.с більше, ніж у Т-72Б3. Посилено захист – встановлено модульний КДЗ «Релікт» та гратчасті екрани для захисту від кумулятивних боєприпасів. Бойова маса Т-72Б3М складає 45,6 тонн.

Механік-водій отримав автоматизований комплекс управління, що попереджає про пошкодження та аварії. Танк також отримав нові гусеничні стрічки з підвищеними зчіпними властивостями та ведучі колеса з поліпшеними властивостями самоочищення, що забезпечує стійкість до заносу у повороті та підвищення експлуатаційних характеристик.

Нагадаємо, що 90-а гвардійська танкова дивізія (в/ч 86274) сформована в місті Чебаркуль у 2017 році на основі 32-ї окремої мотострілецької бригади та 7-ї окремої гвардійської танкової бригади (військова частина 89547), яка брала активну участь в окупації Автономної Республіки Крим та збройній агресії проти України на Донбасі.