За 8 місяців з бюджету не профінансовано видатки на 92 млрд, найскладніша ситуація – в МОЗ та Міноборони

виробництво ББМ Дозор Ukrainian Military Pages

Міністерство оборони досі не використало 41% коштів на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння і військової техніки. Загалом не витрачено 11 млрд, з них на озброєння 5,7 млрд.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан в ефірі «Українського радіо».

«Виконання доходів державного бюджету, порівняно з першим півріччям, поліпшилося. Ситуація з видатками, на жаль, набагато гірша. Зараз не проведено видатків на 92,4 млрд грн (12,5% від планового значення). У першому півріччі їх здійснили на 51 млрд (9,5%) грн менше плану», – сказав він.

За словами голови Рахункової палати, найскладніша ситуація в МОЗ, яке не використало загалом 24,8 млрд грн, з яких 13,6 млрд на відшкодування витрат на медичне обслуговування населення, та в Міністерстві оборони України, яке не здійснило видатків загалом на 10,6 млрд грн, з яких 5,7 млрд грн (41% від плану) – на закупівлю, модернізацію і ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

«Однією з причин можуть бути зволікання з прийняттям управлінських рішень. Інколи треба брати на себе відповідальність і використовувати ці кошти У нас дві кричущі проблеми – пандемія і війна на сході. І ці кошти потрібно використовувати», – зазначив Валерій Пацкан.

Разом з тим голова Рахункової палати прогнозує, що найбільше «освоєння» коштів традиційно відбуватиметься в останні місяці року, що значно посилює ризики їх неефективного використання.