Десантна частина в складі Прикордонних військ України

Десантна частина в складі Прикордонних військ України

Десантники в Прикордонних військах з’явилися у 1995 році, коли Міністерство оборони передало Державному комітету у справах охорони державного кордону України одну з найкращих аеромобільних бригад, що дислокувалася в Кременчуці.

Передану зі складу ЗС України в липні 1995 року 23-ю аеромобільну бригаду (в/ч А0223) переформували у 23-й окремий аеромобільний прикордонний загін спеціального призначення (військова частина 1478) резерву Командувача Прикордонних військ України.

Застосування аеромобільних підрозділів в охороні державного кордону стало одним з перших кроків до створення прикордонних підрозділів спецпризначення.

Десантники-прикордонники встигли попрацювати на усіх ділянках кордону України.

Особливо ефективно десантники в зелених беретах діяли на ділянках рубежу з Російською Федерацією, Республікою Білорусь та Молдовою. Адже після розпаду СРСР там не було достатньої кількості прикордонних підрозділів та необхідної інфраструктури.

Нагрудний знак 23-го загону

А рівно 20 років тому – 17 жовтня 2000 року був підписаний президентський указ № 1139 «Про військову частину № 1478 Прикордонних військ України», згідно з яким 23-й аеромобільний прикордонний загін спецпризначення Прикордонних військ України передали до складу Служби безпеки України, де на базі частини створили навчальний центр підрозділу «Альфа».

У відеонарізці з телепрограми «Кордон» 1997 року Держприкордонслужба показала як застосовували та готували бійців 23-го аеромобільного прикордонного загону:

Історична довідка

Частина створена в Кременчуці в 1986 році як 23-я окрема десантно-штурмова бригада (в/ч 51170) Головного командування Південно-західного напрямку ЗС СРСР. 25 вересня було видано наказ № 1 по бригаді про вступ на посаду її командира підполковника В. Петрова.

На момент створення частина включала три парашутно-десантні (піші) батальйони, десантно-штурмовий батальйон (на бронетехніці), гаубичний артилерійський та зенітно-ракетний дивізіони, інші підрозділи.

На підставі директиви МО СРСР від 06.12.1989 року бригаду вивели з підпорядкування Київському військовому округу та передали до складу Повітрянодесантних військ зі зміною найменування на 23-ю окрему повітрянодесантну бригаду. Тоді вона включала 1-й, 2-й, 3-й парашутно-десантні батальйони, гаубичний артилерійський дивізіон та інші підрозділи.

13 січня 1992 року 23-я бригада однією з перших прийняла присягу на вірність Україні. Згідно директиви Головного штабу ЗСУ від 12.05.1992 р. частину перейменували в 23-ю окрему аеромобільну бригаду , із центральним підпорядкуванням Генеральному штабу. Особовий склад брав участь у миротворчій місії в Югославії.

Згідно з директивою Міністерства оборони України від 01 липня 1995 року бригаду передали Держкомкордону України. 2 серпня того ж року частина була урочисто прийнята до Прикордонних військ, що було далі ви вже знаєте.



Використані джерела:
Офіційний вебсайт ДПС України