Арсенал зберігання боєприпасів у Ічні розформують

Арсенал зберігання боєприпасів у Ічні розформують

6-й арсенал ЗСУ (військова частина А1479), який до пожежі в 2018 році був третім за розміром та стратегічним значенням арсеналом боєприпасів в Україні, буде розформований.

На території частини, що розташована біля міста Ічня Чернігівської області, зберігали десятки тисяч тонн боєприпасів – від пнабоїв до снарядів для реактивних систем залпового вогню. Після пожежі та вибухів у 2018 році, на арсеналі вціліли лише чотири захищені бетоновані укриття, втрати боєприпасів становили близько 95% від 69,5 тис.т, що там зберігалися (з низ 43 тис.т готових до застосування, 18 тис.т – компоненти до боєприпасів та 8 тис.т – боєприпаси, що не стоять на озброєнні ЗСУ, наприклад міни до 240-мм міномету 2С4 «Тюльпан»).

Відповідно до директиви Генерального штабу ЗС України до 20 листопада 2020 року в частині мають скоротити 103 посади. Тут залишиться лише загін воєнізованої охорони, частина фактично припинить своє існування, повідомляє УНІАН.

Повідомляється, що разом з арсеналом може перестати існувати населений пункт з населенням в тисячу людей. Він виріс та існує саме завдяки військовій частині. Місцеві не вірять, що їх просто «кинуть у лісі», і пропонують варіанти подальшого розвитку містечка: від створення центру реабілітації ветеранів до технопарку.

Площа частини 682,6 гектари, периметр охорони (до пожежі) – 8 200 метрів.

Нагадаємо, що до переліку військових частин ЗСУ, які підлягають розформуванню також потрапила 1827-я база артозброєння, що теж дислокується на Чернігівщині. У Ніжині зберігають, ремонтують та модернізовують артилерійське зброєння. Також тут зберігається велика кількість стрілецької зброї, зокрема й такі раритети як автомати Томпсона та гвинтівки Мосіна. Саме фахівці цієї частини розробили гвинтівку ВМ2 МП-УОС – глибоку модернізацією гвинтівки Мосіна зразка 1891/1930 рр, що була представлена у листопаді 2015 року.

Також раніше було прийнято рішення про розформування створеного у 2015 підрозділу «Аеророзвідка» – Центру впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724).

Читати також:Міноборони ліквідувало територіальні квартирно-експлуатаційні управління