Неякісне харчування солдат та проблеми з аутсорсерами – наслідки зупинки реформ Міністерством оборони

Неякісне харчування  солдат та проблеми з аутсорсерами – наслідки зупинки реформ Міністерством оборони

Сьогодні «рупор» Міноборони повідомив, що компанія, яка годує військових у трьох областях, постачає неякісні продукти, готує погану їжу та має комунальні борги. Тут варто зауважити, що саме Міноборони зупинило реформу харчування та повернуло аутсорсерів в армію.

Щодо конкретної згаданої ситуації, то перший удар наніс бізнес, фактично звинувативши високопосадовців Міноборони в лобіюванні інтересів іншої компанії на ринку харчування підрозділів у Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Про це йдеться у відкритому листі ТОВ «Маяк-Південь», що наразі має контракт на харчування військових у цих областях.

Приватна компанія також звинувачує Міноборони у завищені комунальних тарифів за користування їдальнями та іншими приміщенням і оскаржує рахунки на 7 з 9 млн у судах. Стверджує, що Міноборони їм заборгувало 10 млн за надані послуги. А також вважає, що їх обдурили, коли вже після тендеру, вони втратили більшість частин, тому, що ті були переведені на харчування за каталогом.

Готуючи пропозицію на тендер Міноборони, ми виходили з потреб харчування особового складу регіону у кількості майже 10 тис. службовців. Але вже після виграшу ТОВ "Маяк-Південь" торгів Міноборони, останнє вольовим рішенням перевело найбільш чисельні й дислоковані максимально близько до адміністративних центрів гарнізони на харчування по каталогу, чим не тільки відібрало половину особового складу, але й порушило вибудувану й узгоджену логістику.

Міноборони, в оприлюдненій офіційною інформагенцією публікації, відкидає всі звинувачення:

... немає боргу Міноборони перед ТОВ «Маяк-Південь» у 10 мільйонів. Всі платежі здійснюють відповідно до графіка контракту, як правило, за 5–7 днів після подачі актів. На 1 вересня розрахунки з товариством здійснені в повному обсязі згідно з умовами договору. Розрахунки за жовтень завершуватимуть у визначені договором строки.

А також зазначає, що з боку військових частин до ТОВ «Маяк-Південь» є претензії через низьку якість приготування їжі, постачання неякісних продуктів, комунальні борги. Через заборгованість компанії надходять попередження про відключення об’єктів продовольчої служби військових частин від енергопостачання.

Повідомляється, що з початку року Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони до підприємства направив 41 претензію на суму 9,4 млн, з яких 7,5 млн грн – прострочена. А також, що компанія подавала на тендери підроблені документи для підтвердження досвіду надання послуг харчування.

Проте зрозуміло одне, що всі проблеми викликані саме відмовою Міноборони та Генерального штабу від нової системи харчування та збереженням у системі приватних компаній аутсорсерів.

Нагадаємо, що на початку 2020 року, керівництвом Міністерства оборони та ЗСУ було несподівано прийнято рішення щодо переводу на харчування за Каталогом лише певної кількості частин. Інші ж мали і далі харчуватися з використанням аутсорсингу, що передбачає повний цикл дій суб’єкту господарювання від закупівлі продуктів до подачі готової їжі на стіл.

Згодом це трансформувалося у таку собі «гібридну систему» – у Міноборони пообіцяли продовжити переводити частини на харчування за Каталогом, але організацію харчування все ж залишили приватним аутсорсерам.

Проблемою, яка несподівано з'явилась після попередніх доповідей про успіхи, виявилась неспроможність армії утримувати штатних кухарів у частинах [*]. Замість цього Міноборони вирішило й далі платити гроші за приготування їжі та зберігання продуктів комерційним фірмам, які фактично неможливо контролювати, що й стало причиною ініціювання реформи в 2015 році.

[*] Примітка. Вже у другій половині 2020 року стало відомо, чому Генштаб не бажає вводити кухарів до штату частин – адже це заважало б планам щодо скорочення штатної чисельності ЗСУ до норми, що була визначена законом 2015-року.

Нагадаємо, що після першої заяви Міноборони про зрив реформи харчування, яку тоді подали під соусом проблем через епідемію коронавіруса, волонтерка і керівниця Проєктного офісу реформ МОУ Діана Петреня, яка керувала реформою на її початку, виступила з різкою заявою на адресу вищого військового керівництва, «яке повертає старі схеми».

Також реформу з липня минулого року через суд намагалася загальмувати приватна підприємиця (неодноразова учасниця продовольчих тендерів МОУ), проте 12 березня 2020 року суд такі визнав правомірність впровадження нової системи харчування у ЗС України.

Проте після перемоги в суді Міноборони саме дало задню реформі.