Україна хоче придбати ще пів сотні БпАК Bayraktar TB2

Україна хоче придбати ще пів сотні ударних БпЛА Bayraktar TB2

Україна і Туреччина узгоджують організацію великовузлового збирання турецьких дронів на території України, наразі триває вибір місця для локалізації такого виробництва.

Про це повідомляє LB.ua з посиланням на гендиректора Укрспецекспорту Вадима Ноздрю.

Оскільки Міноборони України, згідно з Візією розвитку ЗСУ, планує закупити від 6 до 12 таких ударних комплексів найближчим часом, а до комплексу входять чотири безпілотники та одна базова станція. Отже, Україна планує отримати 48 безпілотників, які Міноборони планує поставити на озброєння в ЗСУ.

Крім того, зможе Україна експортувати таку спільну продукцію – зокрема БпАК Bayraktar TB2.

Це питання розглядається, і турецька сторона не проти подальшого експорту. Тим більше, що в перспективі український Bayraktar TB2 може дещо відрізнятися від турецького. З іншого боку, вже існує домовленість із турецькою стороною, що ми не йдемо в ті країни, де вони вже присутні із цією продукцією – у той самий Азербайджан, наприклад. Там уже укладено контракт на турецький експорт 36 БАК Bayraktar TB2, якщо я не помиляюся. Тобто значно більше, ніж закупила вже Україна – а ми закупили 6 БАК і три наземні станції управління. Наразі триває дослідна експлуатація, і подальший продаж Туреччиною Bayraktar TB2 напряму залежить від результатів цієї дослідної експлуатації, в тому числі в різні пори року, особливо взимку.