Депутати голосуватимуть за закон, який дозволить ЗСУ передавати боєприпаси спортивним організаціям

боєприпаси

Верховна Рада розгляне законопроєкт, який дозволить Збройним Силам України передавати боєприпаси до закладів фізичної культури і спорту, у структурі яких є відділення з кульової стрільби або біатлону.

Відповідний законопроєкт № 3403 від 28.04.2020, сьогодні, 15 жовтня, розглянув Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, та рекомендував Верховній Раді включити його до порядку денного четвертої сесії й проголосувати у першому читанні (прийняти за основу).

Основна ідея цього закону, як стверджується у пояснювальній записці до нього, це передача зазначеним спортивним організаціям боєприпасів, що підлягають утилізації.

У пояснювальній записці звертають увагу, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 547-р до переліку боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021 роках, включено дрібнокаліберні патрони калібру 5,6 мм, які використовуються у навчально-тренувальному процесі у спортивно-стрілецьких тирах та на спортивних стрільбищах.

На сьогодні в Україні у структурі 66 дитячо-юнацьких спортивних шкіл є відділення кульової стрільби та у 19 спортшколах – відділення біатлону. Загалом по країні у відділеннях кульової стрільби навчається біля 3000 вихованців і працює 107 тренерів, а у відділеннях біатлону відповідно біля 1130 вихованців та 44 штатні тренери. Також діє Державний центр олімпійської підготовки з біатлону, де готується біля 100 спортсменів національної збірної команди.

Проте, специфіка цих видів спорту, неможливість налагодження власного виробництва спеціальних спортивних набоїв та малокаліберних патронів для спортивної зброї, а також вкрай обмежені бюджетні ресурси для їх закупівлі, унеможливлюють якісну підготовку спортсменів резервного спорту, резюмують автори законопроєкту.

Водночас, варто зазначити, що у тексті законопроєкту не зазначається, що передаватимуть боєприпаси, саме ті які підлягають утилізації, також у проєкті не уточнюються а не види, а не калібри боєприпасів, які можна передати спортивним організаціям.

Читати також: 300 млн на свій патронний завод витратить Міноборони