Канада зупинила експорт до Туреччини технологій для БпЛА

Канада зупинила експорт до Туреччини технологій для БпЛА

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань заявив у понеділок, що цей крок є відповіддю на повідомлення про використання у бойових діях безпілотників із канадськими високотехнологічними системами.

Про це повідомляє сайт Міністерcтва закордонних справ Канади.

Так канадський уряд відреагував на заклики вірменської громади Канади та групи з роззброєння Plowshares International припинити експорт до Туреччини канадської оптики для дронів і лазерних систем наведення після повідомлень про те, що турецькі безпілотники використовуються для боротьби з вірменськими силами в Нагірному Карабасі (окупований Вірменією регіон Азербайджану).

«Протягом останніх кількох днів лунали певні звинувачення щодо використання канадських технологій у військовому конфлікті в Нагірному Карабасі. Дізнавшись про них, я негайно доручив МЗС розслідувати ці претензії. Відповідно до жорсткого режиму експортного контролю Канади та через триваючі бойові дії, я призупинив дію відповідних дозволів на експорт до Туреччини, щоб дати час для подальшої оцінки ситуації. Канада занепокоєна триваючим конфліктом у Нагірному Карабасі, що призвів до обстрілів міст та жертв серед цивільного населення. Ми закликаємо негайно вжити заходів для стабілізації ситуації і повторюємо, що немає альтернативи мирному вирішенню цього конфлікту», – йдеться у заяві міністра.

Міністерство закордонних справ Туреччини у відповідь у вівторок оприлюднило заяву, що призупинення ліцензій на експорт деяких видів військової продукції до Туреччини свідчить про подвійні стандарти з боку Канади, коли приводом припинення експорту стала законна боротьба Азербайджану за звільнення своїх територій від 30-річної вірменської окупації.

Канада не бачить заперечень проти експорту зброї до країн, які у воєнному відношенні залучені до кризі в Ємені, де відбувається одна з найбільших гуманітарних трагедій століття. Більше того, Канада блокує експорт оборонної продукції союзнику по НАТО, водночас намагаючись представити поставки, які навіть критикувалися у доповідях експертів ООН, як внесок у регіональну безпеку. Пояснення такій позиції не має.

Ми очікуємо, що Канада утримається від подвійних стандартів і діятиме, не зазнаючи впливу і не потрапляючи в пастку вузьких політичних інтересів антитурецьких кіл у країні.