Американські есмінці DDG Next отримають гіперзвукові ракети та енергетичну зброю

Автор: Ганна Марко
Американські есмінці DDG Next отримають гіперзвукові ракети

Наступний бойовий корабель ВМС США повинен мати більше ракет, ніж нинішні есмінці КРЗ Arleigh Burke, але бути меншим та дешевшим, ніж тріо есмінців класу Zumwalt...

Про це 13 жовтня заявив начальник військо-морських операцій ВМС США Майкл Гілдей.

Попередньо названий як DDG Next, новий клас надводних бойових кораблів, створюватиметься на базі існуючих систем, які вже використовуються на сучасних бойових кораблях або розробляються для Arleigh Burke Flight III, у новому корпусі, якій дозволить додавати нові можливості протягом усього циклу експлуатації корабля.

Новий корпус вміщатиме більше вертикальних пускових установок (комірок) та матиме резерви для подальшого нарощування озброєння. Зокрема у перспективі ВМС США планує мати в своєму арсеналі гіперзвукову зброю великої дальності, сказав адмірал Гілдей.

Розробка 3-ї серії есмінців типу «Арлі Берк» стала компромісним рішенням для ВМС після скасування в 2010 році програми крейсерів наступного покоління CG(X). За попередніми оцінками, крейсер CG(X) мав би водотоннажність від 20 000 до 25 000 тонн з прогнозованою вартістю понад 6 мільярдів доларів за корпус.

Гілдей заявив, що хоче побудувати більш доступний корабель.

«Я не хочу будувати чудовисько, – сказав Гілдей. – Коли ми говоримо про великі надводні кораблі, люди уявляють лінкори. Але це не те, про що я кажу. Ми йдемо не туди».

За його словами, розмір корабля буде більшим, ніж нинішній 9000-тонний «Арлі Берк», але, ймовірно, менший, ніж 16000-тонний «Зумвольт». Корабель також, швидше за все, отримає від «Зумвольта» інтегровану енергетичну систему, щоб забезпечити енергією перспективну енергетичну зброю та потужні системи спостереження.

Zumwalt

Вимоги до наступного корабля все ще розробляються Управлінням надводних сил ВМС США. Проте розробка перспективного корабля, який має замінити крейсери та есмінці, що велась біля десяти років, із періодичними зупинками, наразі може отримати додатковий поштовх, через стрімкий ріст китайської військово-морської потужності.