Проєкт британських ракетних катерів, що пропонується Україні, ще не будувався для жодної країни

Проєкт британських ракетних катерів, що пропонується Україні, ще не будувався для жодної країни

Проєкт ракетних катерів, що пропонують ВМСУ британські виробники, ще ніколи не будувався для жодного замовника, та швидше нагадує «яхти з ракетами» ніж бойові кораблі.

Від проєкту «великих яхт» не в захваті в командуванні ВМСУ, повідомляє одеське видання «Думская» з посиланням відразу на кілька джерел у Військово-Морських Силах України. Водночас пресслужба ВМСУ спростовує зазначену інформацію.

За даними видання «Думская», після того, як президент підписав у Лондоні відомий меморандум, командувач ВМСУ Олексій Неіжпапа провів нараду в Миколаєві з менеджментом судноремонтних підприємств, де вельми невтішно відгукнувся про характеристики запропонованих британцями катерів, назвавши їх «класними яхтами».

Як стало відомо вже після першої публікації видання, та спростування від ВМСУ, далеко не всі фахівці вважають, що Олексій Неіжпапа неправий. І взагалі, за словами співрозмовників видання, робоча нарада пройшло в досить конструктивному ключі, пише «Думская».

«Британський проєкт нам не підходить, і тут командувач не лукавить, – говорить один з флотських фахівців. – Треба розуміти, що Сполучене Королівство з 1970-х років не будує ракетних катерів для свого флоту. Так, є приватні фірми, які займаються цим для іноземних замовників. Проєкт саме такої фірми і запропонували Україні. Так, у неї велика історія замовлень, як цивільних, так і військових, вона навіть брала участь в проєктуванні авіаносців, це серйозна організація. Але запропонований нею проєкт – це, дійсно, велика яхта. Дуже схоже на цивільне судно, якому домалювали пускові установки ракет. Цей катер технічно і конструкційно не може бути платформою для засобів ураження, тим більше для ракетної зброї».

Важливий момент: за словами джерела, британці пропонують те, що ще було втілено в металі – проєкт абсолютно новий, ні для однієї країни світу таких катерів ще не робили.

Крім того, той факт, що фінансувати будівництво буде Сполучене Королівство, не означає, що ВМСУ зобов'язані зупинитися на цьому проєкті: програма українсько-британська, флот є замовником і має право сам вибрати те, що йому потрібно. Це предмет переговорів, які тільки почалися.

«Крім горезвісної «яхти», є ще два варіанти: турецький і український. Що стосується турецького, то, за наявною уривчасті інформації, мова йде про будівництво корвета. Український, розробив миколаївський Дослідно-проєктний центр кораблебудування (ДПЦК), який, до речі, цілком успішно працює, в тому числі і на іноземних замовників, але це не модернізація радянської «Блискавки», не РКА «Гроза», про який раніше писали, це зовсім інший проєкт. Цілком сучасний, який відповідає вимогам, що пред'являються до таких кораблів. Він швидше, більш універсальний, набагато менше британського, та з протиповітряною озброєнням (у британського катера систем ППО немає), потужним озброєнням, з належною для військових кораблів автономністю і передбачає установку морського варіанту протикорабельного ракетного комплексу «Нептун». Останній, треба сказати, цілком реально зробити за рік-два. Це справжній «москітний флот», – зазначає джерело видання «Думская», названий як «фахівець».

Всі три варіанти, за його словами, конкурують і мають своїх прихильників і супротивників серед керівників Міністерства оборони і ВМС: «Військовим морякам подобається український проєкт, але тут важливо, хто буде будувати: якщо «Кузня на Рибальському», то це погано, якщо «Нібулон» – то є шанси, що вийде пристойний катер. Загалом, дискусія триває».

Варто зазначити, що умови виділення кредиту Британським експортно-кредитним агентством, передбачають обов'язкову участь британської промисловості у проєктах, що фінансуються, про що до речі не пише «Думская». Щодо морського варіанта ПКР «Нептун», то будувати серію кораблів під експериментальний зразок озброєння, наразі дозволяють собі хиба що США.

Читати також:Міноборони обговорило з французами постачання ВМСУ нового морського озброєння