ВМСУ закривають доступ до контрактів з ремонту військових кораблів для невеликих компаній?

ВМСУ закривають доступ до контрактів з ремонту військових кораблів для невеликих компаній?

З наступного року ВМСУ відмовляться від закупівлі окремих послуг з ремонту корабельного обладнання та перейдуть до замовлення комплексного ремонту кораблів «під ключ».

Про такі плани оголосив командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа на конференції з керівниками судноремонтних та суднобудівних підприємств країни, яка відбулась у Миколаєві за інціативи командування Військово-Морських Сил, повідомляє інформагенці Міноборони.

«Результати проведеної роботи з відновлення корабельного складу ВМС ЗС України дозволили підійти до переходу від закупівлі окремих послуг з ремонту корабельного обладнання до закупівлі послуг з комплексного ремонту корабельного складу, – зазначив Олексій Неїжпапа, – З заводу має вийти бойова одиниця, яка спроможна виконувати бойову задачу. Я вважаю, що саме такий підхід надає змогу сформувати кластер кораблебудування тут – в Миколаєві. Військово-Морські Сили Збройних Сил України повністю виконують зобов’язання за укладеними договорами та вчасно проводять розрахунки за надані послуги».

Виникає закономірне питання, чи не закриє новий підхід доступ до ринку військового судноремонту для багатьох гравців, що дозволить його розділити кільком великим підприємствам, які в підсумку матимуть монопольне становище.

Також адмірал звернув увагу на зміни законодавства в галузі закупівлі послуг з ремонту озброєння та військової техніки, які вступають в дію з наступного року та на факт відчутного збільшення фінансування потреб ВМСУ боку держави протягом останніх двох років.