Американський проєкт стратегічної далекобійної гармати

Strategic Long Range Cannon - SLRС

Дослідницька лабораторія армії США в межах програми з підвищення дальності стрільби розробляє проект стратегічної далекобійної гармати (Strategic Long Range Cannon – SLRC).

Єдине більш-менш достовірне зображення SLRC потрапило в соціальну мережу Linkedin з презентаційного плакату американо-британської конференції з озброєнь US-UK Modernization Demonstration Event, що проходила 20 лютого 2020 року на Абердинському полігоні (штат Меріленд), пише Science Technology.

За конструктивною схемою подібною до SLRC є американська 280-мм гармата М65 «Атомна Енні», що була створена у 1950-ті роки для стрільби ядерними снарядами на велику відстань. Загалом було виготовлено 20 серійних гармат М65, втім, стрімкий розвиток ракетних програм призвів до їх зняття із озброєння в 1963 році. SLRC, як і М65 розміщена на причепі, який тепер перевозиться «танковозним» тягачем Oshkosh M1070.

Відмінність SLRC від М65, що одразу впадає в очі, це новий ствол довжиною 12,7 м. Фактично, новітня гармата є пусковою установкою, яка забезпечує первинний розгін керованого активно-реактивного снаряду з двоступінчастим реактивним двигуном.

Strategic Long Range Cannon - SLRС

Перша ступінь – це твердопаливний прискорювач, друга – малогабаритний прямоточний двигун; на кінцевій ділянці траєкторії передбачається маневрування снаряду для наведення на ціль.

Надзвукова швидкість та інтенсивне маневрування снаряду надають йому можливість долати зони дїї ППО/ПРО, а використання великої кількості спрощених некерованих снарядів робить економічно доцільним перевантаження системи ППО/ПРО супротивника. Велика дальність ведення вогню захищає гармату від вогню у відповідь, який міг би вестися більшістю вогневих засобів.

Розрахунок гармати складає вісім осіб, батарея складається із: чотирьох САУ, командної машини та машин транспортування боєприпасів.

Припускають, що дальність ведення вогню складе 1800 км, а вартість пострілу в межах 500 тисяч доларів (вдвічі дешевше від крилатої ракети «Томагавк»).

Однак, керівник напрямку перспективних ракетно-артилерійських систем Дослідницької лабораторії армії США (Combat Capabilities Development Command Army Research Laboratory) бригадний генерал Джон Рафферті заявив, що в проекті SLRC передбачається застосування настільки сміливих і революційних технологій, що вартість кінцевого продукту може виявитися позамежною.

Тут варто згадати майже мільйонну вартість одного пострілу 155-мм артустановки Mk51 (AGS) найновіших американських есмінців типу «Зумвольт» (Zumwalt-class destroyer).

Боєкомплект гармати складається зі снарядів LRLAP – по суті, керованих ракет з інерційно-супутниковою системою наведення, дальністю стрільби 180 км і масою бойової частини 11 кг (маса усього снаряду становить 102 кг, а його довжина - 2,23 м).

Цей боєприпас створювався як дешевий зразок високоточної зброї – його вартість не мала перевищувати 35 тисяч доларів. Але зменшення кількості «Зумвольтів» з запланованих 32-х кораблів до лише трьох призвело до відповідного зменшення обсягу замовлень на снаряди і зростання вартості LRLAP в геометричній прогресії.