Білорусь випробувала дослідний зразок РСЗВ «Шквал»

Білорусь випробувала дослідний зразок РСЗВ Шквал

Білорусь провела успішні стрільбові випробування дослідного зразка бойової машини 122-мм реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) «Шквал», що створена ВАТ «ВОЛАТАВТО».

Машина оснащена направляючими трубами, що виготовлені за розробленою ВОЛАТАВТО технологією, та випробувані в липні 2020 року. Також білоруський Державний військово-промисловий комітет (ДВПК) повідомляє, що нова система має більш ефективну автоматичну систему управління вогнем, оснащується системою супутникової навігації, метеостанцією, сучасним комплексом зв'язку і передачі даних, автоматизованою системою наведення для роботи в складі угруповання з отриманням цілевказівки, що значно зменшує часовий інтервал її перебування на вогневій позиції і підвищує її живучість в умовах сучасного бою.

Випробування відбулись наприкінці вересня.

Зазначається, що реактивна система зможе використовувати не лише всю лінійку боєприпасів, що застосовуються різними модифікаціями РСЗВ «Град», а й 122-мм реактивні снаряди, модернізовані на білоруському Республіканському виробничому унітарному підприємстві (РВУП) «Завод точної електромеханіки».

На VI Міжнародному військово-технічному форумі «Армія-2020», що проходив у серпні в РФ, ВАТ «ВОЛАТАВТО» вперше продемонструвало макет бойової машини РСЗВ «Шквал».

Нагадаємо, що у серпні 2020 року, ДВПК також повідомив про успішне завершення попередніх випробувань дослідного зразка бойової машини 9А33-2Б зі складу зенітного ракетного комплексу (ЗРК) 9К33 «Оса».