США спростили доступ до програми іноземних військових продажів

Автор: Олексій Махно
США спростили доступ до програми іноземних військових продажів

Нові умови програми іноземних військових продажів відкривають двері для більшості країн, які хочуть придбати озброєння у США, що робить США більш конкурентоспроможними у пошуку партнерів, заявила директорка Агентства з питань оборонного співробітництва (DSCA).

Агенція створила «графік платежів з оцінкою ризиків», або RAPS, який пропонує більшій кількості країн кращі можливості придбання американського військового обладнання за рахунок програми Foreign Military Sales, повідомила сьогодні під час онлайн-конференції ComDef 2020 пані Хайді Грант.

Деякі країни можуть бути кваліфіковані як надійний партнер, що означає, що вони здатні виконати фінансові зобов'язань, прийняті у рамках їх запиту за програмою FMS. Країни, що не відповідають цим вимогам або лише на межі їх виконання, раніше мали змогу брати участь у програмі лише після повної оплати в момент затвердження продажу. Наразі для країн, які включені до «графіку платежів з оцінкою ризиків», не потрібно проводити повну оплату перед доставкою замовлення. Натомість пропонуються альтернативні графіки платежів та сплата депозиту, який становить 100% вартості припинення угоди.

США спростили доступ до програми іноземних військових продажів

«Це нові фінансові можливості, тому ми можемо бути більш конкурентоспроможними... і ми вже схвалили цю можливість для трьох країн. Один проєкт вже реалізовано – ми виграли тендер саме завдяки цим можливостями програми», – зауважила директорка DSCA.

«Іноземні військові продажі часто здаються в центрі уваги, коли люди говорять про DSCA – саме цим ми найбільш відомі», – сказала пані Грант. «Але ми надаємо нашим союзникам і партнерам набагато більше, ніж просто військове обладнання. Співпраця в галузі безпеки включає міжнародну військову освіту та підготовку, консультування з питань оборонної доктрини, верховенства права, прав людини, зменшення шкоди цивільному населенню та інших програм з розбудови інституційного потенціалу».

США спростили доступ до програми іноземних військових продажів

За словами пані Грант, яка очолила DSCA у серпні, у 2019 фінансовому році Агентство супроводжувало 14 700 проєктів за програмою іноземних військових продажів, та реалізувало озброєння загальною вартістю 55,4 млрд дол, співпрацюючі з понад 160 країнами.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року, Україна придбала за програмою Foreign Military Sales, 150 протитанкових керованих ракет Javelin та 10 пускових установок. Про підписання та оплату контракту в грудні 2019 року повідомив міністр оборони України Андрій Загороднюк.