SpaceX і L3Harris створюватимуть для США нову супутникову систему раннього попередження про ракетний напад

SpaceX і L3Harris створюватимуть для США нову супутникову систему раннього попередження про ракетний напад

Міноборони США обрало L3Harris та SpaceX для створення прототипів недорогих невеликих супутників, схожих на Starlink, здатних відстежувати балістичні ракети та гіперзвукову зброю.

Пентагон оголосив, що 5 жовтня 2020 року, Агентство космічного розвитку (SDA) уклало контракти з L3Harris та SpaceX на суму близько $193,5 млн та $149 млн відповідно. Кожна компанія побудує чотири супутники з датчиками постійного інфрачервоного випромінювання (OPIR) з широким полем огляду (WFOV), повідомляє C4ISRNET.

Супутник SpaceX буде створений на основі власного проєкту Starlink, який був розроблений для забезпечення розширеного доступу до широкосмугового інтернету для комерційних та військових цілей. Поки невідомий субпідрядник, що поставлятиме датчики OPIR.

L3Harris розробляє як власний супутник, так і систему стеження.

Мета SDA – запустити перші супутники на низьку орбіту Землі (LEO) у 2022 році, на наступному етапі – до 2024 року вже має запрацювати постійний моніторинг ракетних та гіперзвукових загроз над конкретними регіонами, що цікавлять США. У Пентагоні сподіваються, що до 2026 року на орбіті буде достатньо супутників, щоб забезпечити глобальне покриття.

У перспективі ці супутники стануть частиною великого угрупування багаторівневої системи раннього попередження що включатиме сотні космічних систем виявлення та зв'язку, які відстежують пуски ракет, контролюють їх політ і, можливо, надають цілевказання для бойових засобів протиракетної оборони.

«Рівень відстеження SDA складатиметься з розподіленого, неоднорідного угрупування космічних апаратів WFOV, які забезпечують постійне глобальне покриття. Це поєднуватиметься з можливостями Агентства протиракетної оборони, коли вони створять свої космічні апарати із системами відстеження гіперзвукових та балістичних загроз (HBTSS) з середнім полем зору (MFOV)», – заявив виконуючий обов'язки заступника секретаря з досліджень та техніки Марк Льюїс.

Перспективна космічна архітектура системи раннього попередження SDA також включатиме так званий транспортний рівень, який буде складатися з сотень супутників системи зв'язку та обміну даними.

«Ідея полягає в тому, що система поєднується з Національною космічною архітектурою – транспортним рівнем NDSA – через оптичні міжсупутникові канали», – сказав Льюїс. «Це забезпечить поширення сигналів попередження про ракети з малою затримкою».

У серпні SDA уклала два контракти на перші 20 супутників транспортного рівня. По 10 супутників побудують York Space Systems, яка отримала $94 млн для та Lockheed Martin, що отримала $188 млн.

SpaceX і L3Harris створюватимуть для США нову супутникову систему раннього попередження про ракетний напад

Можливості транспортного рівня є дуже важливими для місії рівня відстеження.

Оскільки супутники WFOV набагато ближче до поверхні Землі, ніж супутники відстеження ракет Космічних сил США на геосинхронній орбіті, природно вони матимуть значно обмежене поле зору. Для відстеження гіперзвукових ракет супутники WFOV мають працювати разом.

Як тільки перший супутник виявить загрозу, він відстежуватиме її, поки вона не зникне за горизонтом. Водночас дані відстеження передаватиметься на інші супутники WFOV через транспортний рівень. Отож, коли перший супутник втрачає загрозу за горизонтом, наступний WFOV готовий перейняти цю естафету, і так далі.

Супутники WFOV передаватимуть дані відстеження безпосередньо, або через транспортний рівень, до супутників HBTSS середнього поля зору, що розробляються Агентством протиракетної оборони.

«SDA розробляє недорогі космічні апарати WFOV, які забезпечують попередження про ракетні пуски та інформацію про їх відстеження для національних оборонних органів, а також дані для елементів протиракетної оборони», – пояснив Льюїс. «Тим часом Агентство протиракетної оборони (MDA) розробляє космічні апарати HBTSS MFOV високої роздільної здатності – вони можуть отримувати сигнали з різних джерел, включаючи систему WFOV – та майже без затримки надаватимуть дані відстеження для бойових систем протиракетної оборони».

Супутники MFOV HBTSS зможуть розрахувати рішення управління вогнем для нейтралізації виявлених загроз, відправити ці дані на «транспортні супутники» за допомогою лазерної [комунікаційної] системи... і тоді транспортна система передасть це бойові платформи.

Агентство ПРО уклало 20 мільйонні контракти на розробку прототипів супутників HBTSS з Northrop Grumman, Leidos, Harris Corporation і Raytheon у жовтні 2019 року.

Разом HBTSS та рівень відстеження SDA, над якими працюють SpaceX і L3Harris, покликані надати дані, необхідні для усунення гіперзвукових загроз.

«Це частина інтегрованої стратегії Doir OPIR. Отже, датчики широкого поля зору та датчики середнього поля зору є невід’ємнною частиною всієї цієї системи NDSA та успадкованої застарілої системи попередження про ракетний напад», – сказав Льюїс, похваливши Агентства протиракетної оборони (MDA) та космічного розвитку (SDA) за спільну роботу над створенням різнорідного рішення.