Ілон Маск допоможе ЗС США замінити транспортну авіацію ракетами, що за годину діставатимуться будь-куди

Ілон Маск допоможе США замінити транспортну авіацію ракетами, що за годину діставатимуться будь-куди

Американські військові спільно зі SpaceX Ілона Маска планують створити ракету, яка зможе доставити 80 тонн вантажу через космос в будь-яку точку світу приблизно за годину.

Згідно з контрактом, SpaceX оцінить витрати та технічні завдання проєкту, причому перші тести на «доведення можливості» очікуються вже наступного року, заявив у середу очільник Транспортного командування США генерал Стівен Лайонс, повідомляє The Times.

У програмі досліджень також братиме участь аерокосмічна компанія Exploration Architecture Corporation (XArc) з Техасу.

Зазначається, що подорож із Флориди до Афганістану в 7652 милі могла бути здійснена приблизно за годину за допомогою ракети, яка рухатиметься зі швидкістю 7500 миль/год. Для порівняння, американський військовий транспортний літак C-17 Globemaster, вартістю 218 млн дол, з максимальною швидкістю 590 миль/год, подолає цю відстань приблизно за 15 годин.

«Подумайте про переміщення еквівалента корисного навантаження C-17 будь-куди на земній кулі менш ніж за годину», – сказав Лайонс. «Можу сказати вам, що SpaceX розвивається дуже швидко в цій галузі».

Крім того, реалізація проєкту дозволить Пентагону доставляти військові вантажі без запиту дозволу інших країн на відкриття повітряного простору. Також буде значно спрощена доставка в країни, що не мають виходу до моря, і в важкодоступні, наприклад, гірські, райони.

Варто зазначити, що за кілька днів до старту проєкту для Транспортного командування, SpaceX уклала контракт на створення супутників для системи відстеження ракетної загрози на суму $149 млн, вказуючи на те, що аерокосмічна фірма нарощує свої військові контракти.

У серпні SpaceX отримала 40% мільярдної контракту Міністерства оборони на запуск нових ракет для Космічних сил США, решта 60% пішли United Launch Alliance.

Нагадаємо, що у 2019 році Дослідницька лабораторія ВПС США оголосила конкурс на розроблення концепції доставки із космосу аварійного рятувального (медичного) комплекту катапультованому пілоту. Вантаж (розміром до невеликого холодильника) має бути скинутий за викликом пілота, в будь-яку точку землі не пізніше ніж за дві години.