У ЗС України випробовують новий мобільний пункт управління

У ЗС України випробовують новий мобільний пункт управління

ЗСУ проводять визначальні відомчі випробування штабної машини із причепом, під час яких мають визначити відповідність характеристик та можливостей зразка, заявлених виробником.

За результатами цих випробувань буде прийматися рішення щодо можливого допуску дослідного зразка модульного штабного комплексу до експлуатації у Збройних Силах України на особливий період, відповідно до вимог постанови КМУ №345-2015р.

Випробування проводяться Державним науково-дослідним інститутом випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, повідомляють у Генеральному штабі ЗС України.

У ЗС України випробовують новий мобільний пункт управління

Основне призначення нової штабної машини – це забезпечення цілодобової роботи та відпочинку оперативного складу пунктів управління за будь-яких погодних умов, незалежно від пори року та часу доби, за відсутності або руйнування стаціонарної інфраструктури життєзабезпечення.

У ЗС України випробовують новий мобільний пункт управління

Штабний комплекс складається з двох однотипних модулів: власне штабної машини, із 8 робочими місцями, обладнаних локальною обчислювальною мережею з можливістю підключення ліній зв’язку різних типів, та штабного причіпу, який обладнано місцями відпочинку на 8 осіб та елементами санітарно-побутового обслуговування.

У ЗСУ випробовують новий мобільний пункт управління У ЗСУ випробовують новий мобільний пункт управління

Обидва модулі можуть розміщуватися на автомобільному шасі та на ґрунті

Модулі укомплектовані підсистемами електроживлення, обігріву, освітлення, кондиціонування та вентиляції, а також фільтровентиляційними агрегатами для забезпечення захисту особового складу від негативного впливу навколишнього середовища.

У ЗСУ випробовують новий мобільний пункт управління У ЗСУ випробовують новий мобільний пункт управління

Нагадаємо, що майже рік тому, в грудні 2019 року, вже повідомлялось про випробування, тими самими фахівцями ДНДІ ОВТ, подібного штабного модуля, який приватна компанія створила у вигляді КШМ із кузовом змінного об’єму, що має конструкцію трансформера.

Тоді він бу розміщений на шасі автомобіля підвищеної прохідності Богдан-63172.

Машина також мала системи життєзабезпечення: обігрівач, кондиціонер, фільтровентиляційну установку, телекомунікаційне обладнання (дає змогу швидко розгорнути локальну мережу зв’язку), а також генератор і акумулятор. Завдяки цьому вона здатна працювати не лише від промислової мережі. У разі її виходу з ладу — від акумулятора (мінімум дві години), а якщо вичерпається і його ресурс — запускається дизель-генератор.

В Україні створили командно-штабного трансформера В Україні створили командно-штабного трансформера В Україні створили командно-штабного трансформера В Україні створили командно-штабного трансформера

Також нагадаємо, що у 2016 році на озброєння ЗСУ була прийнята розроблена ДП «Науково-технічний комплекс «Імпульс», спеціальна апаратна уніфікована СА-10У, призначена для цілодобової роботи та відпочинку чотирьох осіб. На цій машині можуть бути змонтовані різноманітні комплекси зв’язку, зокрема радіорелейного, тропосферного, космічного та радіозв’язку для використання в польових умовах.

Спеціальна апаратна уніфікована, виріб СА-10У Спеціальна апаратна уніфікована, виріб СА-10У Спеціальна апаратна уніфікована, виріб СА-10У Спеціальна апаратна уніфікована, виріб СА-10У