Міністри оборони України та Великобританії підписали меморандум щодо посилення ВМСУ кораблями та озброєнням

Британія пропонує Україні ракетні мінікорвети... проте на ВМСУ давлять зверху, щоб відмовились

Меморандум про наміри між Міністерствами оборони України і Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо співробітництва з розвитку та підвищення спроможностей ВМС України підписано у ході візиту Президента України до Лондона.

Від імені України документ підписав міністр оборони Андрій Таран. За його словами, йдеться про постачання сучасних зразків військової техніки та новітнього високоточного озброєння, налагодження виробництва окремих видів військової продукції в Україні, а також будівництво об’єктів базування ВМС України.

Реалізація цих проєктів дозволить значно посилити спроможності та бойовий потенціал українського флоту, взаємосумісність вітчизняних ВМС з військово-морським компонентом держав-членів НАТО. Крім того, розраховуємо, що це стане драйвером відновлення суднобудівної галузі Украіїни і дозволить залучити в нашу економіку найсучасніші технології

Українська делегація на чолі з Володимиром Зеленським відвідала військово-морську базу «Портсмут», оглянула авіаносець Королівських ВМС HMS Prince of Wales та провела інтерактивний круглий стіл з представниками британських компаній, які розглядаються потенційними партнерами в питаннях розвитку спроможностей Військово-Морських Сил України.

Конкретні заходи з практичної імплементації досягнутих домовленостей будуть обговорені під час двосторонньої зустрічі міністра оборони України Андрія Тарана з державним секретарем з питань оборони Великої Британії Беном Воллесом, яка відбудеться у четвер, 8 жовтня.

Меморандум передбачає залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

Нагадаємо, що Сполучене Королівство пропонувало Україні вісім сучасних кораблів, озброєних протикорабельними ракетами, які будуватимуться за рахунок кредитних британських коштів, що виділяються на десять років. Проєкт передбачає локалізацію будівництва в Україні.