Британія пропонує Україні нові ракетні катери... проте на ВМСУ давлять зверху, щоб відмовились

Британія пропонує Україні ракетні мінікорвети... проте на ВМСУ давлять зверху, щоб відмовились

Великобританія може допомогти реально значно підвищити бойовий потенціал ВМСУ, побудувавши для України, і в Україні, нові сучасні бойові кораблі за рахунок кредитних британських коштів, проте не всі в українському керівництві на це згодні...

Про це повідомляє одеське видання Думская» з посиланням на інформоване джерело.

Нагадаємо, що після втрати більшості плавскаду ВМСУ внаслідок російської агресії у Криму в 2014 році, й до сьогодні кардинально стан бойової готовності українського військового флоту не підвищився. Зокрема було отримано кілька бронекатерів типу «МБАК», будівництво яких командуванням ВМС згодом було визнано помилковим, а також отримано пару списаних американських катерів берегової охорони, все решта плани, плани та ще раз плани...

Британці дуже добре підмітили наші недоліки, і, за даними інформованого джерела видання «Думская», минулого тижня, державний секретар з питань оборони Сполученого Королівства Бен Воллес привіз до України проєкт, який, дійсно, відповідає потребам і можливостям України, а також британським інтересам, які сьогодні збігаються з українськими.

Коротенько пропозиція виглядає так. Британці розгортають на одному з наших суднобудівних заводів виробництво своїх сучасних швидкохідних ракетних катерів. Відомі їх загальні характеристики (деталі, ясна річ, тримають в таємниці) – довжина 50 метрів, водотоннажність 400 тонн, швидкість 45 вузлів (!), Основне озброєння складається з восьми протикорабельних ракет. По суті, це невеликий корвет. Питання фінансування теж ніби як вирішене – британська сторона готова надати Україні довгостроковий кредит.

Здавалося б, треба брати, однак не все так просто... За даними «Думская», далеко не всі з військово-морського начальства і представників оборонної промисловості налаштовані прийняти пропозицію Лондона.

Дійшло до того, що із запиленого сейфа миколаївського дослідницько-проектного центру кораблебудування (ДПЦК) витягли проєкт катера «Гроза» тридцятирічної давності, який нібито можна модернізувати до сучасних стандартів. Керівництву країни його підносять як панацею при захисті нашого узбережжя з моря.

При цьому ракетного озброєння для «Грози» поки немає: передбачений «Нептун» морського базування ще не створений. Але навіть без нього ціна одного катера здається фантастичною – близько 110 мільйонів доларів США. Це приблизно половина вартості корвета типу «Володимир Великий». Мабуть, зайве казати, що британські катери з повним пакетом озброєння коштують набагато дешевше.

Співрозмовники видання «Думская» стверджують, що на командувача ВМСУ зараз тиснуть зверху з метою змусити відмовитися від британської пропозиції та узгодити початок виробництва цієї самої «Грози». Іншими словами, контр-адмірала змушують прийняти половинчасте рішення: ракетний катер без ракет – це не зброя, а тягар.

Треба розуміти, що рішення про виробництво зброї такого класу (малих ракетних корветів) є політичним. Воно на багато років визначить вектор розвитку українських Військово-Морських Сил. Вибір союзника в особі королівства Віндзорів обіцяє нам великі перспективи і допоможе подолати багато проблем, в тому числі технічні.

Настав момент, коли треба прийняти воістину доленосне рішення – дати відповідь на питання, чи дійсно Україна хоче створити боєздатний флот, який може завдати відчутного удару агресорові і захистити наші суверенні території – не тільки сушу, але й море. За шість років більше 5 мільярдів гривень були витрачені майже даремно на будівництво одиниць, що не відповідають насущним інтересам країни, і на ремонт відвертого мотлоху. Конкурентних проектів українські суднобудівники не запропонували, тому єдиний шанс побудувати ефективну оборону з моря дає співпраця з великими західними державами. У тому числі з Великою Британією.


Автор оригінальної статті Сергій Смолєнцев
На Ukrainian Military Pages публікується у скороченому варіанті