Першій прототип у лінійці турецьких морських дронів ULAQ спустять на воду вже в грудні

Першій прототип у лінійці турецьких морських дронів ULAQ спустять на воду в грудні

Турецький морський ударний безпілотник ULAQ, про який ми нещодавно писали, стане першою платформою у лінійці безпілотних систем від Ares Shipyard Inc. та Meteksan Defense.

Дрон-прототип, проєктування якого було завершено в серпні, а створення «у металі» (насправді у композиті) щойно завершено, планується спустити на воду Середземного моря вже в грудні цього року, після завершення оснащення.

ULAQ побудований з вдосконалених композитних матеріалів, має радіус дії до 400 км (215 морських миль), швидкість до 65 км/год (35 вузлів), можливості денного/нічного бачення, зашифровану комунікаційну інфраструктуру. Безпілотником можна керувати з мобільних транспортних засобів, пунктів управління або з морських платформ, наприклад фрегатів.

Першій прототип у лінійці турецьких морських дронів ULAQ спустять на воду в грудні

Безпілотник може використовуватись для таких місій, як розвідка, спостереження, розвідка, наземна війна, асиметрична війна, ескортні місії, захист стратегічної інфраструктури.

Першій прототип у лінійці турецьких морських дронів ULAQ спустять на воду в грудні

Презентований ударний дрон, або AUSV (Armed Unmanned Surface Vehicle), озброєний пусковим блоком для 4-х керованих лазером 70-мм ракет Roketsan Cirit та 2-х ПТКР L-UMTAS, також від Roketsan. Стрільбові випробування заплановані на перший квартал 2021 року.

Поряд з ракетними системами, AUSV буде оснащений різними варіаціями систем зв'язку та розвідки, таких як системи пригнічення та радіоелектронної боротьби, що відповідають різноманітним оперативним потребам.

Першій прототип у лінійці турецьких морських дронів ULAQ спустять на воду в грудні

AUSV зможе здійснювати спільні операції із взаємодоповнюючими силами, зокрема розвідувальними та ударними БпЛА. Крім того, AUSV – це не лише дистанційно керований апарат, а й, що важливіше, це автономна платформа, що містить елементи штучного інтелекту.

Першій прототип у лінійці турецьких морських дронів ULAQ спустять на воду в грудні

Турецька суднобудівна компанія Ares Shipyard Inc. та Meteksan Defense заявили, що після завершення випробувань першого прототипу, до виробництва будуть готові нові модифікації морського безпілотника для таких операцій, як спостереження та розвідка, протимінні заходи, протичовнова війна, протипожежні, пошуково-рятувальні місії.

турецьких морських дронів ULAQ

На спільній пресконференції 28 жовтня 2020 р. генеральний директор ARES Shipyard Утку Аланк заявив: «Ми невимовно щасливі і горді оголосити про запуск першої програми озброєних морських безпілотних систем (AUSV) після багатьох років інтенсивних інженерних робіт і інвестицій, що послідували за нашою мрією. Ми досягли цього успіху і пишаємося своїми інвестиціями, як завжди, приділяючи пріоритетну увагу нашим національним інтересам. Ми представляємо AUSV як першу платформу лінійки ULAQ, яка буде запущена в грудні. «Улак»(ULAQ) – посланник, посланець древнетюркської культури, який представляє державу своїми надзвичайними навичками ще з часів Середньої Азії. Поряд з інтелектом і досвідом він володіє винятковими військовими спроможностями. У зв'язку з цим розроблений нами AUSV був названий на честь ULAQ.

Про суднобудівний завод ARES:

Ares Shipyard Inc., що складається з п’яти виробничих потужностей, розташованих у вільній зоні Анталії, побудовано понад 100 суден різного класу та довжини. ARES – один із найбільших у Європі виробників композитних та алюмінієвих суден, найшвидше зростаюча турецька компанія та найбільший експортер військових та комерційних суден.

Про METEKSAN Defense:

METEKSAN Defence Industry Inc. була створена в 2006 році з метою об'єднання та координації проєктів та діяльності компаній високих технологій, що працюють у рамках холдингу Bilkent в інтересах оборони.

METEKSAN Defense, яка працює в шести галузях, включаючи радіолокаційні системи, системи спостереження, лазерні та електрооптичні системи, системи зв'язку, підводні акустичні системи та тренувальні платформи, бере участь в проєктах критично важливих платформ, таких як кораблі, вертольоти, безпілотні літальні апарати, розробка систем пуску протитанкових ракет і зенітних ракетних комплексів.

Основними продуктами розробленими METEKSAN Defense є радари для вертольотів і БПЛА, оглядові радари, висотоміри, системи передачі даних для ракетних систем, гідроакустичні системи, підводні системи раннього попередження, системи зв'язку та тренажери.