Майже півмільярда збитків – підсумки року для Заводу імені Малишева, який за рік відремонтував чотири танка

Автор: Олексій Махно
ЗіМ танки Булат

Прибутки Заводу імені Малишева, який в рейтингу UMP за 2018 рік посів 3 місце серед підприємств ОПК, за рік впали у понад 6 разів, в результаті завод зазнав 421 млн грн збитків.

Оприлюднена фінансова звітність ДП «Завод імені В.О. Малишева» (ЗІМ) за 2019 рік показує падіння чистого доходу від реалізації продукції (послуг) на 85% – 385 млн грн поти 2,5 мільярдів у 2018 році. Падіння чистого прибутку за результатами 2019 року склало 185% – 421 млн грн збитків проти 449 мільйонів прибутку попереднього року.

При цьому прибуток від реалізації готової продукції склав 335 млн грн, від робіт та надання послуг (ремонт) – 40,4 млн грн.

Відстутність зростання обсягів виробництва в 2019 році, на підприємстві пояснюють завершенням виконання контракту з виготовлення танків БМ «Оплот» в інтересах Таїланда. За 2019 рік завод виконав роботи з відновлення чотирьох танків БМ «Булат».

Реалізація готової продукції здійснювалась переважно на експорт, а саме: БМ «Оплот», комплектуючі для моторно-трансмісійних відділень (МТВ) з двигуном 6ТД-2, постачання запасних частин для танків Т-80УД, «Аль Халід», запчастини до двигунів 6ТД-2. Реалізація відбувалась як за раніше укладеними договорами, так і за новими.

Загальна кількість працівників на 31.12.2019 складала 3521 особу.

Незважаючи на відсутність обігових коштів, протягом 2019 року, підприємством вживались заходи щодо впровадження у виробництво нових зразків техніки військового призначення, які могли б приносити прибуток від реалізації в подальшому.

Зокрема завершена розробка технічної документації з модернізації БТР-50, виконані його ходові виробування, виконанні кваліфікаційні випробування гусениць БМП. На замовлення ЦБТУ ЗСУ, при виконанні ремонту за технічним станом, на БМ «Булат» впроваджені нові прилади спостереження, зв'язку та навігації.

Підприємством розроблені технічні завдання на розробку конструкторської документації двигуна 11Д80Б та виконано розробку документації на раму та вузли приводу агрегатів двигуна 11Д80Б, а також інші роботи.

Ввведено в експлуатацію ряд нового обладнання, зокрема установку для дегазації алюмінієвого лиття фірми Foseco, установку вакуумного просоченння для відливок з алюмінію та інші верстати. Завершенно оспанування технології лиття алюмінію в суміші холодного твердіння (ХТС технологія)

Опрацьовано понад 30 позицій деталей танкових двигунів, які виготовлятимуться на новому обладнанні.

Згідно із річним звітом за 2019 рік, на 2020 рік пакет замовлень мав скласти близько 2 млрд грн. ЗІМ розраховува на виготовлення запчастин для танків, двигунів та МТВ з двигуном 6ТД-2 для Пакистану, виготовлення корпусів для БТР-3, БТР-4, гусениць для БМП, ремонт бронетехніки для Збройних Сил України та Національної гвардії.

Також підприємство сподівалось на співробітництво із Міністерством оборони в рамках модернізації танків Т-64 (ДКР «Краб») та Т-80УД, ремонту танків БМ «Булат» та танкових двигунів.

ДП «Завод імені В.О. Малишева» є монополістом в Україні у виробництві важкої бронетанкової техніки, двигунів та запасних частией до неї, дизелів типу 10Д100М1, 15Д100 та запасних частин до нмх (гільзи, колінвал, паливний регулятор та ні.).

Основними ринками збуту готовотї продукції військового призначення, що виробляється підприємством є країни Азії, Близького Сходу та деякі східноєвропейські країни. На ринках країн, де продукція ЗІМ вже присутня, вона займає близько 50% ринку.