ВМСУ отримають від США автоматизовані засоби протимінної безпеки, швидкохідні човни і водолазне обладнання

ВМСУ отримають від США автоматизовані засоби протимінної безпеки, швидкохідні човни і водолазне обладнання

Військово-Морські Сили України наступного року в межах матеріально-технічної допомоги США отримають автоматизовані засоби протимінної безпеки, швидкохідні човни, водолазне обладнання та спорядження для спецпідрозділів ВМС.

Про це кореспонденту АрміяInform розповів тимчасовий виконувач обов’язків начальника пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 2 рангу Леонід Бурлака.

Вже ухвалено рішення, що наступного року в межах міжнародної військової допомоги наші партнери зі США передадуть ВМС України сучасні автоматизовані засоби протимінної безпеки, зокрема локатори бокового огляду, а також інше сучасне водолазне спорядження. Стосовно локаторів бокового огляду, це спеціальне обладнання дуже високої якості, з його допомогою значно полегшується важка праця водолазних підрозділів з пошуку, ідентифікації та знищення вибухонебезпечних предметів в акваторії моря.

Планується, що сучасними засобами пошуку, ідентифікації та знищення вибухонебезпечних предметів оснасять пошуково-рятувальне судно «Олександр Охрименко», яке було включене до складу ВМСУ торік.

Загалом до комплекту поставки матеріально-технічної допомоги увійдуть безпілотні підводні апарати, локатори бокового огляду, ручні сонари, антимагнітне водолазне спорядження та інші сучасні інструменти й обладнання. Наприклад, безпілотні підводні апарати можуть працювати за спеціальним алгоритмом у автономному режимі та давати дуже чітку інформацію про рельєф та форму морського дна, а також виявляти будь-які підозрілі об’єкти та їх місцезнаходження. Принцип роботи – оперативно вирушити в заданий морський район, знайти міну чи інший вибухонебезпечний пристрій, записати всю актуальну інформацію на носії інформації та повернутися назад для її обробки й аналізу

Також наступного року в межах матеріально-технічної допомоги від США український флот має отримати водолазні барокамери стаціонарного, мобільного та контейнерного типу, сучасне водолазне спорядження замкнутого та напівзамкнутого типу дихання для забезпечення потреб спеціальних підрозділів ВМС, а також швидкохідні надувні човни різного розміру.