Досвід АТО змусив змінити систему підготовки артилерістів

артилерія

Досвід АТО/ООС змусив внести зміни в бойові статути та керівництва з бойової роботи підрозділів ракетних військ і артилерії, а також у програми і порядок підготовки підрозділів.

Про це відомчому армійському виданню АрміяInform розповів начальник ракетних військ та артилерії − начальник управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Андрій Маліновський.

На початковому етапі, коли противник ще не мав потужних засобів розвідки, ми спокійно займали вогневу позицію і перебували тривалий час на ній. Але наприкінці літа 2014-го вже відчули на собі відповідну реакцію ворога − він виявляв наші стартові батареї, артилерійські батареї і наносив вогневе ураження по них.

Це змусило внести певні зміни і у бойові Статути, і у керівництво з бойової роботи.

Тривалість вогневих нальотів стала іншою: 2-4 снаряди на гармату. Тобто, вогневий нальот відбувся, батарея залишає вогневу позицію і йде у район очікування, або займає нову вогневу позицію для виконання завдань.

Слід згадати й так звану артилерійську вогневу карусель. Це коли один взвод виконує вогневу задачу, а другий очікує на іншій позиції на безпечній відстані від першого взводу. Перший, виконавши задачу, тільки починає переміщуватись, а другий взвод уже працює по цій же цілі, або переносить вогонь на іншу. Таким чином йде безперервний вогневий вплив на ворога.

Крім того, збільшились відстані між гарматами завдяки засобам навігації, які у нас з’явилися. Це забезпечує живучість підрозділу на вогневій позиції.

Ми також уже не викладаємо боєкомплект на грунт – працюємо з боєукладки. Це стосується самохідної артилерії. Причіпна артилерія викладає, але не весь боєкомплект, а тільки 2-4 снаряди на ціль, про які я казав раніше. Потім – зміна позиції і знову відкриття вогню.

У нас з’явилися нові технічні засоби артилерійської розвідки, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби, безпілотні авіаційні комплекси – все це змусило вносити зміни у бойові статути, керівництва з бойової роботи, які вже затверджені й діють.

У програмах підготовки тепер, крім фахової підготовки, яка передбачає вміння працювати на штатному озброєнні, виконувати нормативи «До бою», «Відбій», вести розвідку – у міжвидовому центрі підготовки підрозділів ракетних військ і артилерії ЗСУ передбачена практична складова. Наприклад, для екіпажів БПАК передбачено не тільки ведення розвідки, а й порядок коригування вогню, тобто взаємодія з вогневими підрозділами.

З’явилися нові протитанкові ракетні комплекси – вони спонукали внести у тактику дій зі створення протитанкових резервів і порядок їхнього застосування. Завдяки допомозі американських партнерів нам постачають ПТРК Javelin. Відповідно ми покращили ефективність застосування такої зброї, бо Javelin – це «вистрілив і забув». Вірогідність ураження цілі – 99%.

У 184-му навчальному центрі спочатку було підготовлено 5 інструкторів на Javelin. А вони вже вишколили інструкторів зі Школи протитанкової артилерії. Загалом вже підготовлено 60 операторів ПТРК FGM-148 Javelin. Навчальні програми тут повністю адаптовані до стандартів Альянсу і відповідають їхній методиці підготовки.

Наразі нші навчальні центри готують бригадні артилерійські групи вже за стандартами й принципами НАТО. Спочатку натовські інструктори навчили наших хлопців, і тепер вони готують українських гармашів. Так само наші доктринальні документи змінюють до сумісності з доктринальними документами Альянсу. До кінця року маємо наші документи переробити за стандартами НАТО. І з 2021 року почнемо апробацію оновлених документів у військах.