«Маяк» показав модернізований міномет «Молот»

120-мм міномет

ПАТ «Завод «Маяк» показав модернізований 120-мм міномет «Молот». Поліпшений варіант має замінити на озброєнні попередню версію, до слова ймовірно він отримає й нову назву.

Роботи з його поліпшення велись після припинення експлуатації два роки тому, коли в результаті вибуху міномету загинуло троє бійців та ще дев’ятеро дістали поранення різних ступенів тяжкості, повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на сюжет Фактів.

У ході розслідування директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександр Рувін, поінформував, що міномет «Молот» вибухнув на полігоні влітку саме через подвійне заряджання. Тодішній Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав серед технічних причин і виведення з ладу механізму запобігання подвійному заряджанню, так званої «коронки».

Тому в першу чергу на Заводі «Маяк» доопрацювали цей вузол, задля зменшення корозії та відмови механізму запобіжника через вплив температури, використали окрім сталі і бронзу.

Маяк показав модернізований міномет Молот

Також міномету замінили опорну плиту – вона стала легшою та її можна використовувати на негрунтових поверхнях. Доопрацювали і механізм колісного ходу – він теж став значно легшим, конструкція позбулась амортизаторів, натомість тут було використано ресори, які вважаються більш довговічними.

Маяк показав модернізований міномет Молот

Нагадаємо, що нещодавно заступник генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» Мустафа Найєм заявив, що приватна компанія вкрала документацію на вдосконалений 120-мм міномет, розроблений «Маяком» на базі «Молота» і намагається поставити його на озброєння ЗС України як свою розробку.

Також зауважимо, що приватне підприємства «Старокраматорський машинобудівний завод» (СКМЗ), яке виготовляло біля 50% компонентів міномету «Молот», зокрема й ствол, запропонувало ЗСУ власний 120-мм міномет – «Бучарда».

Окрім оновленного «Молота» і «Бучарда», випробування в інтересах Збройних Сил України також проходить міномет «МП-120» від приватної компанії «Українська бронетехніка».

Ціна мінометів українського виробництва – від 500 до 600 тисяч гривень. Попередня версія «Молота» коштувала він 484 тисячі гривень

Крім того, через те що вітчизняні міномети не завершили випробування, Міноборони вирішило придбати 120-мм міномети ЕМ-120 (аналог 2Б11) у болгарської компанії EMCO:

Генштабом ЗС України, в умовах потреби у закупівлі мінометів калібру 120 мм, визначено закупівлю мінометів калібру 120 мм, а саме міномету ЕМ-120 виробництва компанії EMCO, Республіка Болгарія, який відповідно до класифікатору НАТО має номенклатурний номер (NSN) 1015-50-000-8884 і є аналогом міномету 2Б11, який перебуває на озброєнні ЗС України

Нагадаємо, що минулого року ЗСУ отримали 451 міномет калібру 60 і 82-мм.