Шмигаль обіцяє авіабудівній галузі 2 млрд грн щорічно

Автор: Олексій Махно
Шмигаль обіцяє авіабудівній галузі 2 млрд грн щорічно

Уряд планує щорічно виділяти на розвиток авіабудування біля 2 млрд грн, що дозволить відновити виробництво літаків і освоїти повний процес виробництва гелікоптерів.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду в середу.

Сьогодні ми затвердимо концепцію програми державного розвитку авіаційної промисловості до 2030 року... У програмі представлені два варіанти розвитку авіабудівної галузі. Зокрема, базовий варіант передбачає фінансування галузі з боку держави на, приблизно, 2 млрд грн щорічно. Це дозволить відновити повномасштабне виробництво цивільних літаків та освоїти повний процес виробництва гелікоптерів

Денис Шмигаль зауважив, що з 2016 року в Україні не випустили жодного серійного літака, складальне виробництво збиткове, нові ринки не розвиваються, кошти не реінвестуються у виробництво, а в літаків відсутня європейська сертифікація.

За прогнозами експертів обсяг реалізованої продукції, в разі виконання програми, оцінюється в 300-350 млрд грн, що дасть змогу спрямувати до бюджетів всіх рівнів близько 100-120 млрд грн та забезпечить зростання заробітної плати зайнятих у галузі у 1,6 разів.

Також програма має сприяти збереженню щонайменше 50 000 та створенню не менше як 6 000 робочих місць в авіаційній промисловості за період 2021-2030 років.