На «Вільху» не вистачає грошей – головнокомандувач ЗСУ

ракети Вільха

Збройні Сили України не закуповують нові українські ракети «Вільха» тому, що виділеного на оборону фінансування не вистачає і доводиться обирати лише саме необхідне для військ.

Про це головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак повідомив піж час зустрічі зі ЗМІ та блогерами 25 листопада, пише Defense Express.

«Минулого року, коли я тільки став на посаду, кажу – збираємо з військ всю потребу. От що потрібно сьогодні військам. Не військово-промисловому комплексу, бо це дві великих різниці, а військам. Тому що сьогодні війна йде там (на Донбасі) і там частинам і підрозділам потрібне щось конкретне», – розповів Руслан Хомчак.

Коли порівняли цю пораховану потребу Збройних Сил України і виділений фінансовий ресурс, виявилось, що від закупівлі двох третин необхідного озброєння і техніки прийдеться відмовитись, адже банально на них немає грошей. Після визначення найбільш пріоритетних напрямків низка зразків озброєння не попала в ДОЗ. Саме така доля спіткала ракети «Вільха».

«Коли ДОЗ верстався і вийшов на інші рівні затвердження, почалися питання – а чого ви «Вільху» не купляєте? Це ж підіймає наш оборонно-промисловий комплекс! Кажу – я вам доповідаю, тому що в мене 98 ракет «Вільха» лежить на складах і я їх сьогодні на війні не застосовую. А я вам написав те, що мені сьогодні потрібно на війні, де люди гинуть. Оце я написав. Оце мені дайте в першу чергу. Потім, давайте «Вільху», – розповів головнокомандувач.

Читати також:Проблеми «Вільхи» і затримка із замовленням «Нептунів»

ракети Вільха

Схожа доля спіткала й такі напрямки, як розробка нової БМП і оновлення автопарку ЗСУ. За словами головнокомандувача, наразі оновлення автомобільної техніки в українському війську не є пріоритетом, а БМП-1 після глибокої модернізації служитиме ще 20 років. Пріоритетом є протиракетна і протиповітряна оборона та авіація.

Читати також:Скільки й якого озброєння закупить Міноборони в 2020 році

Нагадаємо, за проєктом «Вільха» з 2015 року розроблялось три варіанта 300-мм реактивних боєприпасів для РСЗВ 9К58 «Смерч», зокрема: «Вільха-Р» – стара ракета 9М55 до РСЗВ «Смерч» з продовженим ресурсом, Р624 «Вільха» – ракета в корпусі 9М55 з новим твердопаливним двигуном, системою коригування на базі GPS та інерційної системи навігації, додатковими газодинамічними двигунами і Р624М «Вільха-М» – повністю нова ракета – нові корпус, двигун, аналогічна до «Вільхи» система коригування та газодинамічних двигунів.

Ракети Р624 «Вільха» прийнято на озброєння в 2018 році, більш досконалі модифікації Р624М «Вільха-М» продовжують випробовувати.

Раніше з офіційних джерел було відомо, що в 2019 році було поставлено 48 одиниць 300-мм реактивних снарядів Р624 «Вільха» і 28 ракет у березні 2020 року. Зі слів пана Хомчака тепер відомо, що загалом ЗСУ мають у розпорядженні 98 коригованих ракет у корпусах від 9М55.

Цього року також стало відомо, що у рамках проєкту «Вільха» передбачається розроблення кількох нових модифікацій ракет, що окрім збільшеної дальності матимуть й різні за вагою бойові частини: Р-624М1 «Вільха-М1» та Р-624М2 «Вільха-М2», які матимуть дальність стрільби 140 км, а при використанні нового палива понад 150 та 200 км відповідно.

Крім того для Р-624М1 «Вільха-М1» передбачено використання бойової частини вагою 236 кг. Дальність стрільби такою ракетою становитиме 108 км та понад 120 км на новому типу палива.

Читати також:Невитрачені кошти ДОЗ-2020 витратять на турецькі корвети