Угорщина підписала угоду на придбання ЗРК NASAMS

Автор: Олексій Махно
Угорщина підписала угоду на придбання ЗРК NASAMS

Угорщина підписала угоду на закупівлю зенітних ракетних систем NASAMS виробництва консорціуму американської Raytheon і норвезької групи Kongsberg, вартістю близько $1 млрд.

Про це 19 листопада повідомив урядовий уповноважений з питань оборонного розвитку. Нові системи постачатимуться з 2023 року і призначені для заміни застарілих радянських зенітних ракетних комплексів «Куб», які експлуатуються з 1976 року.

«Сучасні ракетні системи протиповітряної оборони, які армія отримає з 2023 року, відіграватимуть ключову роль у захисті повітряного простору Угорщини. Це історичний крок, оскільки угорська ППО не знала такого розвитку близько чотирьох десятиліть. Ми обрали рішення, яке найкраще відповідає федеральним вимогам, це система NASAMS, яка широко поширена в НАТО, а також захищає американську столицю», – заявив Гаспар Марот, урядовий комісар, відповідальний за оборонні розробки.

Нагадаємо, що у серпні 2020 року міністр оборони Угорщини Тібор Бенко і посол США в Угорщині Девід Корнстайн підписали меморандум щодо придбання зенітних ракет AMRAAM та AMRAAM-ER за програмою іноземних військових продажів (FMS).

Угорщина підписала угоду на придбання ЗРК NASAMS

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System або National Advanced Surface to Air Missile System) – система протиповітряної оборони – спільна розробка американської компанії Raytheon і норвезької Norsk Forsvarteknologia (зараз Kongsberg Defence).

Читати також:Kongsberg офіційно передала литовській армії ЗРК NASAMS

Нагадаємо, що 17 листопада 2020 року, Угорщина підписала контракт на придбання двох багатоцільових транспортних літаків нового покоління Embraer C-390 Millennium у конфігурації повітряного заправника KC-390.

Угорщина вже другий рік поспіль, значно збільшує витрати на оборону – у планах на 2021 рік згадується 30% збільшення до 778 млрд форинтів (приблизно 2,2 млрд євро), передбачається виділення значних коштів на переозброєння армії сучасною технікою.

Так, у Німеччини вже було придбано 44 танки Leopard у модифікації 2A7 та 24 гаубиці PzH ​​2000. Угода була підписана у 2018 році, окрім самого озброєння, вона охоплювала широкий пакет додаткового обладнання. Крім того, орендовано з 12 танків Leopard A4HU для підготовки угорських військових до прийняття новіших 2A7.

Також придбано і (вже частково отримано) 20 легких гелікоптерів Airbus H145M, 16 важких H225M Caracal, 2 транспортних літаки A319. Передбачається повна заміна стрілецької зброї зразками національного виробництва за чеською ліцензією.

У вересні також було підписано контракт з німецьким концерном Rheinmetall, на понад 2 млрд євро, щодо придбання 218 бойових машин піхоти Lynx KF41 та дев'яти броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ) Buffalo, що передбачає локалізацію виробництва БМП.