Створення флотилії ВМСУ значно покращило підготовку екіпажів кораблів – стверджують у командуванні

Створення флотилії ВМСУ значно покращило підготовку екіпажів кораблів

Завдяки створенню флотилії ВМС ЗС України значно покращилась підготовка екіпажів кораблів, катерів і суден, вдалось загалом вдосконалити морську культуру особового складу та посилити контроль над заходами, спрямованими на подальше професійне зростання моряків.

Про це кореспонденту АрміяInform повідомив начальник управління підготовки берегових військ командування підготовки Командування ВМС ЗС України полковник Олександр Орехов.

Нагадаємо, що флотилію, як орган військового управління, було створено 5 лютого 2020 року.

Цьогоріч, уперше з 2014 року, за наказом командувача ВМС ЗС України було проведено збір-похід корабельно-катерного складу Флотилії ВМС ЗС України. А ще відновлено проведення заходів декади живучості на кораблях та суднах забезпечення флоту.

Варто відзначити, що, незважаючи на велику кількість кораблів, катерів та суден забезпечення, які цього року перебували на ремонті та відновлювали технічну готовність, загальний рівень наплаваності корабельно-катерного складу не зменшився. Натомість на деяких кораблях, катерах та суднах забезпечення він, навпаки, збільшився втричі.

Значне зростання рівня заходів бойової підготовки, зокрема вдосконалення рівня підготовки, відбулося серед екіпажів корабельно-катерного угруповання на Азовському морі. Цього року вдалося збільшити чисельність бойових кораблів, катерів та суден забезпечення ВМС України на Азові, що дало можливість підвищити ефективність виконання завдань із захисту України з морського напрямку.

Триває реалізація пілотного проєкту з підготовки екіпажів кораблів типу «Айленд». Зокрема, розроблено Типовий каталог підготовки за зразком країн НАТО, у якому передбачено перелік навчальних завдань. Наразі один з екіпажів патрульних катерів уже пройшов підготовку за Каталогом та був успішно сертифікований за новими стандартами.

Створення флотилії ВМСУ значно покращило підготовку екіпажів кораблів

Підрозділи морської піхоти провели всі необхідні заходи з відновлення боєздатності, на даний час частина з них успішно виконує завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Також офіцер повідомив, що у 2020 році вперше було залучено фахівців іноземних тренувальних місій «Орбітал» і «ЮНІФАЄР» до підготовки корабельного складу. Разом із закордонними партнерами українські військові моряки провели навчання з боротьби за живучість кораблів, спільного маневрування, штурманської підготовки тощо.