Турецький парламент схвалив відправку військ в Азербайджан

Автор: Іван Чигринський
Турецький парламент схвалив відправку військ в Азербайджан

Парламент Туреччини схвалив указ президента країни Реджепа Тайїпа Ердогана про відправку військ на територію Азербайджану терміном на один рік.

Ініціативу глави держави підтримали як представники правлячої Партії справедливості і розвитку (AKP), так і депутати опозиційних партій турецького парламенту.

«Місце Спільного центру буде визначено Азербайджаном. У центрі діятимуть військовослужбовці, а за необхідності і цивільні фахівці. Робота центру буде спрямована на забезпечення миру і стабільності на Південному Кавказі в світлі кроків щодо забезпечення територіальної цілісності Азербайджану, що відображено і в відповідних резолюціях РБ ООН і ОБСЄ. Відправка військ до Азербайджану також відповідає національним інтересам Туреччини», – йдеться в тексті документа.

Водночас відправлення турецьких військ до Азербайджану болісно сприймає Російська Федерація, яка постійно нагадує, що згідно із тристоронньою заявою миротворцями можуть бути лише росіяни. Російський президент Владімір Путін в одному з інтерв'ю зазначив, що поінформував турецьку сторону, що поява турецьких військових на лінії зіткнення недоцільна і небажана. Також Путін зазначив, що миротворча місія буде спільної з Туреччиною виключно в плані контролю територій безпілотними літальними апаратами. За його словами формату, який є в Сирії, зі спільним російсько-турецьким патрулюванням територій, не буде.