Штучний інтелект навчиться керувати польотом безпілотників

Штучний інтелект навчиться керувати польотом безпілотників

Об’єднаний центр штучного інтелекту Міноборони США уклав з компанією General Atomics контракт на створення системи, здатної автоматично обробляти дані з сенсорів безпілотників, управляти цими сенсорами і польотом дронів.

Як повідомляє Flightglobal, на розробку системи планується витратити 93,3 мільйони доларів.

БпЛА під час польоту збирають величезні обсяги розвідувальної інформації, яку мають аналізувати оператори. Через велике навантаження люди, відповідальні за обробку інформації, можуть допустити помилку або не врахувати важливі деталі. Тому, для автоматизації аналізу інформації, військові розглядають можливість створення системи штучного інтелекту (ШІ).

За умовами угоди General Atomics має встановити систему ШІ на ударний безпілотник MQ-9 Reaper і провести льотні випробування. Система керуватиме сенсорами безпілотника, включаючи апаратуру радіоелектронної розвідки і РЛС Lynx з синтезованою апертурою. Система, що отримала назву Metis, також відповідатиме за управління польотом безпілотника.

Раніше GA-ASI випробувала розвідувально-ударний БпЛА MQ-9 зі встановленою системою ШІ Agile Condor, здатною автоматично ідентифікувати і обирати цілі. Випробування відбулися на полігоні в Гранд-Форкс в Північній Дакоті й визнані успішними.

Agile Condor є обчислювальною системою під управлінням нейромережевих алгоритмів, яка отримує дані з зовнішніх сенсорів апарату: радару, а також інфрачервоної і оптико-електронної камер. Agile Condor може з високою точністю виявляти, розпізнавати, ідентифікувати й визначати цілі за пріоритетами.



Використані джерела: АрміяInform