Верховна Рада може спростити імпорт комплектуючих для військової техніки та боєприпасів

Автор: Олексій Махно
60-мм мінометні постріли UB 60

Учора, 10 листопада, на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розбирали низку важливих для безпеки країни законопроєктів.

Підсумками роботи поділився голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін:

  • підтримали законопроєкт № 3558 щодо спрощення ввезення складових для продукції оборонного призначення. На мою думку, для країни, що знаходиться в стані війни, це важливе та потрібне рішення. На жаль, наразі ми все ще не в змозі повністю позбутися залежності від іноземних комплектуючих. Проте це не означає, що наші військові мають відчувати нестачу потрібної техніки;
  • рекомендували повернути для подальшого дороблення законопроєкт №2729 про внесення змін до статті 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо здійснення процедур прикордонного контролю;
  • проєкт закону № 3555 «Про внесення зміни до статті 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо отримання [Міністерством соціальної політики] інформації про осіб, які перетинали державний кордон України», рекомендували не включати до розгляду у Верховній Раді або відхилити за наслідками розгляду.

«Працюємо далі. Як завжди, ділитимуся з вами новинами та результатами», – підсумував він.

У пояснювальній записці до законопроєкту №3558 йдеться, що його реалізація надасть можливість безстроково звільнити підприємства оборонно-промислового комплексу (ОПК) України від сплати мита на складові (матеріали, вузли, агрегати, спеціальне обладнання, устаткування та комплектувальні вироби), що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту для використання у розробленні та виробництві (виготовленні) озброєння (у тому числі для виробництва боєприпасів), військової та спеціальної техніки для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань, реконструкції та будівництва нових об’єктів і споруд, призначених для цих цілей.