Навіщо ЗСУ хочуть купити чеські 152-мм гаубиці 70-х років?

Автор: Михайло Забродський
Навіщо МОУ хоче купити чеські 152-мм гаубиці 70-х років?

Вітаю, шановні друзі! Дивні дива продовжують відбуватися із постачанням до Збройних Сил України озброєння і військової техніки!

Так, нещодавно відкритих джерел стало відомо про те, що в Міноборони України розглядається питання щодо закупівлі для забезпечення ЗС України 152-мм самохідної гармати-гаубиці vz.77 DANA [Dělo Automobilní Nabíjené Automaticky], виробництва Чехії, для заміни наявних на озброєнні причіпних гармат-гаубиць Д-20 та самохідних гаубиць 2С3 «Акація».

Михайло Забродський
Михайло Забродський

При цьому наголошується на необхідності підвищення мобільності під час зміни вогневої позиції, з огляду на тактичні прийоми нанесення вогневих уражень по вогневих позиціях артилерійських та реактивних артилерійських батарей, яку застосовують російські окупаційні війська на Сході України.

Зокрема управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ зазначає, що статистика тривалості вогневих нальотів, за витратою боєприпасів, наразі складає 2-4 снаряди на гармату, окрім того підвищення мобільності потрібно для гарантованого забезпечення вогневої відповіді із застосуванням тактичного прийому так званої «артилерійської вогневої каруселі».

Крім того, наголошується, що «Розглядають можливість закупівлі іноземних виробів типу Krab (Польща).... На заміну причіпних гармат наразі розглядають питання закупівлі й постачання 152-мм самохідної гаубиці «Дана-М2» виробництва Республіки Чехія». Словом слушних доводів на користь оновлення більш ніж достатньо. Але ось тут і починають виникати питання…

152-мм гармата-гаубиця Д-20 152-мм гармата-гаубиця Д-20

Справа в тому, що однією із головних відмінностей САУ «Дана»/САУ 2С3 «Акація» від 155-мм самохідних гаубиць CAESAR та аналогів є не тільки калібр, а й довжина ствола – 28 калібрів (САУ «Дана»/САУ 2С3 «Акація»), проти – 52 калібри (САУ CAESAR, САУ «Богдана» та аналоги), що дозволяє останнім наносити вогньове ураження на майже вдвічі більшій відстані, навіть стандартними боєприпасами.

152-мм САУ 2С3 Акація 152-мм САУ 2С3 «Акація»

Цілком зрозуміло, що забезпечення вогневого ураження противника на відстанях, що унеможливлюють вогневий артилерійський контакт у відповідь, за відсутності аналогічних засобів у російських окупаційних військ, може створити суттєві тактичні і оперативні переваги для ЗС України під час проведення операції ОС та суттєво змінити ситуацію на Східному напрямку агресії РФ проти України.

Незрозумілими є прагнення оборонного відомства щодо закупівлі зразків артилерійського озброєння розробленого в 70-х роках минулого сторіччя, виробництво яких припинено в кінці 80-х, від іноземних виробників викликають ще більше питань на тлі інформації, що розроблення 155-мм самохідної гаубиці «Богдана» здійснювалась державним коштом із загальними асигнуванням в понад 140 млн грн на цей напрямок!

155-мм САУ 2С22 Богдана 155-мм САУ 2С22 «Богдана»

ТТХ САУ «Богдана» заявлені виробником значно перевищують ТТХ «Дани» і знаходяться на рівні кращих зарубіжних зразків, значно перевищуючи російські аналоги. Із відкритих джерел також відомо, що тривалий період часу державні випробування дослідного зразка САУ «Богдана» були заблоковані невстановленими наразі особами, з невідомих причин. І тільки нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація про відновлення випробувань, яка однак потребує, ще офіційного підтвердження.

Важко обґрунтувати ідею закупівлі 152-мм самохідної гаубиці vz.77 «Дана-М2», артилерійської системи, яку сама ж Чехія наразі розглядає як застарілу артилерійської систему намагаючись реалізувати САУ «Дана» третім країнам, водночас власні збройні сили Чехія планує забезпечити 155 мм стандартизованою з країнами НАТО, самохідною гаубицею CAESAR (CAmion Equipe d’un Systeme d’ARtillerie), виробництва компанії Nexter, Франція.

САУ Nexter CAESAR 155-мм САУ Nexter CAESAR

Наразі неможливо зазначити які тактичні і оперативні переваги, з точки зору бойових характеристик, вбачаються Міністерством оборони при застосуванні самохідної гармати-гаубиці vz.77 «Дана», у порівнянні із самохідними гаубицями 2С3 «Акація».

Однак можна впевнено говорити про чергову незграбну і не дуже прикриту спробу під виглядом модернізації/оновлення артилерійського парку наших Збройних Сил провернути сумнівну оборудку за нез’ясованою наразі кінцевою метою!..

Читати також:Концепція самохідних артсистем нової генерації

Михайло Забродський

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.