ЗСУ планують отримати два типи іноземних САУ

ЗСУ планують отримати два типи іноземних САУ

Збройні Сили України розглядають постановку на озброєння двох зразків іноземних самохідних установок (САУ), крім того продовжується розробка вітчизняної САУ «Богдана», проте до її серійного виробництва ще далеко.

Про це розповів начальник ракетних військ та артилерії − начальник управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Андрій Маліновський.

Стосовно вітчизняної 155-мм самохідної гаубиці «Богдана» очільник артилерії повідомив, що підприємства-розробники (ТОВ «Українська бронетехніка» і ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування») завершили виготовлення дослідного зразка, проведено його заводські випробування, наразі відбувається підготовка до попередніх випробувань.

Нині у бойовому складі підрозділів артилерії є гармати калібрів 122 та 152-мм, які потребують заміни на сучасні зразки. Ухвалено рішення поступово переходити на калібр 155-мм зі стволами, що відповідають єдиному стандарту НАТО. Цей калібр ствольної артилерії більш поширений і прийнятий як основний у більшості розвинених держав світу.

Передбачається поступово замінити артилерійські системи (2А36, 2А65, 2С19, 2С5) на 155-мм самохідні гаубиці на колісному шасі, а окремих типів самохідних гаубиць (2С1 та 2С3) на 155-мм самохідні гаубиці на гусеничному шасі.

Розглядають можливість закупівлі іноземних 155-мм САУ Krab (Польща) з перспективою налагодити виробництво вітчизняних самохідних гаубиць на гусеничному ходу. На заміну причіпних гармат наразі розглядають питання закупівлі й постачання 152-мм самохідної гаубиці «ДАНА-М2» виробництва Республіки Чехія.

ЗСУ планують отримати два типи іноземних САУ 152-мм САУ «ДАНА-М2»

Не дуже зрозуміло, як вписується придбання чеської 152-мм САУ «ДАНА-М2» у плани переходу на єдиний калібр у 155-мм. Ймовірно цей процес потребуватиме багато часу та певного перехідного періоду, зокрема й налагодження виробництва боєприпасів.

Щодо польських «Крабів» то ці плани не нові, їх озвучував ще у 2017 році тодішній командувач РВіА генерал-майор В’ячеслав Горбильов.

Ми не перший рік зацікавлено спостерігаємо за динамічним розвитком польської САУ калібру 155 мм Krab, що недавно перебувала серед основних експонатів виставки «Зброя та безпека 2017». Вона відповідає всім натовським стандартам. Польські колеги пропонують нам Krab як найліпший варіант заміни самоходок радянського взірця, попри високу вартість такої платформи. На відміну від теперішніх українських САУ, він веде вогонь у режимі MRSI, тобто за 30 секунд виконує 5 пострілів. І швидше змінює позицію, щоб не втрапляти під ворожу відповідь. Krab вражає цілі осколково-фугасними снарядами на відстані до 30 км, а МСТА-С – максимум 25 км.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages
155-мм САУ Krab на XIV Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2017»



Використані джерела:
АрміяInform