Військові отримають першу партію нових РСЗВ «Верба»

Військові отримають партію нових РСЗВ Верба

Збройні Сили України отримають нові реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) «Верба», наразі вирішується питання виготовлення установчої партії.

Про це розповів начальник ракетних військ та артилерії − начальник управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Андрій Маліновський.

Проведено державні випробування зразка «Верба/1». Тривають заходи з прийняття БМ21У «Верба» на озброєння, вирішуються питання виготовлення установчої партії.

Варто зазначити, що ще минулого року представник Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки полковник Владислав Шостак повідомив про прийняття на озброєння РСЗВ «Верба», контрбатарейного радару 1Л220УК «Зоопарк-3» та комплексу автоматизованого управління вогнем артилерії «Оболонь-А».

БМ-21У Верба

122-мм РСЗВ «Верба», розроблена Харківським конструкторським бюро з машинобудування (ХКБМ), оснащена кабіною на 5 місць. Керування вогнем, прицілювання та перезаряджання здійснюються в автоматичному режимі з кабіни. Боєкомплект – 40 реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Перезаряджання пакету з 40 ракет здійснюється протягом 10 хв механізованим способом. Для цього розроблено транспортно-заряджальну машину, що перевозить 80 реактивних снарядів.

на озброєння Збройних Сил прийнято 33 зразки озброєння і військової техніки

Використання цифрових систем управління вогнем дозволило у рази скоротити час для відкриття вогню, а завдяки новій системі стабілізації платформи, вдалось значно підвищити точність. Окрім того, на «Вербу» встановлені сучасні системи цифрового зв‘язку для захищеної передачі інформації. У поєднанні із високопрохідним шасі КрАЗ-6322, це забезпечує високу бойову ефективність та мобільність «Верби» на полі бою. Маса машини становить майже 20 тонн. Вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год.

Військові отримають партію нових РСЗВ Верба

Для виробництво нової системи була налагоджена кооперація між ХКБМ, Шепетівським ремонтним заводом (ШРЗ), якій опанував виробництво артчастин, і Львівським державним заводом «Лорта», який є найбільшим виробником радіоелектронної апаратури.

Нагадаємо, що ШРЗ також був представлений модернізований варіант РСЗВ БМ-21УМ «Берест» на базі шасі КрАЗ-5401НЕ із дворядною 4-х дверною безкапотною кабіною.