Офіцер звинувачує керівництво країни у зриві спецоперації зі звільнення полонених із в'язниць Донецька

Офіцер заявив про зрив спецоперації зі штурму в'язниць Донецька

Підполковник ЗСУ Михайло Ніколов стверджує, що українськими військовими готувалася спецоперація зі звільнення полонених в окупованому Донецьку, але вона була зірвана кимось з керівництва України хто має доступ до інформації особливої важливості.

Про зрив спецоперації Головного управління розвідки Міноборони із штурму в'язниць у Донецьку офіцер заявив в інтерв'ю журналісту Юрію Бутусову.

За його словами, в грудні 2018 року була створена бойова група, яка пройшла тривалу підготовку до штурму в'язниць у Донецьку для звільнення українських полонених. Операцію санкціонував на той час президент Петро Порошенко, пізніше про неї було повідомлено президенту Володимиру Зеленському. Операція передбачалася як «останній козир» на випадок, якщо переговори з Росією про звільнення полонених зайдуть у безвихідь.

Я входив до складу лише однієї з груп, знаю, що були й інші, які відпрацьовували свої об'єкти. Крім того, можу тільки здогадуватися, скільки всього людей було задіяно. Ми отримували всю необхідну інформацію про наш об'єкт. Свіжі фото- і відеоматеріали.

Наш об'єкт був побудований у вигляді макету, на якому відпрацьовувалися різні ситуації, захід, робота, евакуація. Знаю про те, що одна з груп нелегально проникала в реальне місце попереднього ув'язнення, на території підконтрольної Україні, схоже з об'єктом в окупованому Донецьку. Головне, на нашому боці була абсолютна раптовість – ніхто нічого подібного не проводив в Донецьку, при цьому була забезпечена абсолютна секретність. Були відібрані мотивовані люди, які перевірені на війні і в багатьох екстремальних операціях. Тренування були якісні і дуже важкі, ми були забезпечені всім необхідним озброєнням і екіпіровкою для успішного виконання завдання, держава вклала великі ресурси в наше забезпечення. І ось, нарешті, ми досягли готовності.

Проте, як стверджує Ніколов, 8 липня 2020 року базовий табір групи був взятий штурмом спецназом СБУ, дивом обійшлося без жертв. У Києві був затриманий зі стріляниною командир групи Андрій Байдала, позивний «Швед».

Проти групи, за словами Ніколова, відкриті кримінальні справи за статтями «тероризм» і «створення організованої злочинної групи».

Підполковник заявив, що Міністерство оборони надало СБУ необхідну інформацію про групу, зокрема підтвердило її повноваження і видачу її учасникам.

Я відповідально заявляю, що СБУ в курсі цілей нашої операції ще з серпня 2019 року. Змушений назвати речі своїми іменами – операція зі звільнення полонених в ОРДЛО була зірвана керівництвом України. Багатьох людей тим самим позбавили, на мій погляд, будь-яких шансів вийти на свободу. І більш того – нас, учасників, затримали, нам пред'явили звинувачення, і ми тепер проходимо за звинуваченнями в порушенні законів України. Кримінальні справи порушено проти всієї групи – і це незважаючи на те, що Міноборони подало в СБУ доповідь про нас, підтвердило наші повноваження, видачу нам зброї.

Також він заявляє, що нинішній начальник ГУР МО Кирило Буданов не проявляє інтересу до роботи групи: «Може бути, дії на Донбасі вже не є пріоритетом, не знаю... Але мені здається дивним, що люди з таким чималим бойовим досвідом, готові діяти в тилу противника, не цікавлять керівництво ГУР».

Ніколов вважає, що відбувається системний «злив» інформації щодо спецоперацій української розвідки, і що провали спецоперацій у 2020 році були організовані кимось, хто отримав доступ до інформації особливої важливості.

Операція по штурму в'язниць в Донецьку зірвана в результаті зради в керівництві України. Вимагаю розслідування і справедливості, чому багатьох українців позбавили шансу на порятунок, чому проти нас СБУ відкрила справу? Чому з нас не знімають абсурдні звинувачення?

У Головному управлінні розвідки Міноборони України відмовились коментувати цю інформацію, зокрема речник відомства журналістам LIGA.net заявив «що не знає про йде мова».

Юрій Бутусов при публікації інтерв'ю на сайті Цензор.нет також демонструє фрагмент військового квитка офіцера запасу, із номером військової частини В2612, який був закріплений за створеним у січні 2015 року 46-м окремим штурмовим батальйоном «Донбас», який входить до складу Сухопутних військ ЗС України.

Офіцер заявив про зрив спецоперації зі штурму в'язниць Донецька

Нагадаємо, що наприкінці липня в Україні вибухнув скандал, через нібито зрив спецоперації по затриманню російських бойовиків, які вчиняли військові злочини на території України в 2014-16 роках. Українська влада та новопризначений голова ГУР МОУ заперечували сам факт операції. Водночас було продемонстровано багато доказів, що операція дійсно готувалася і перебувала на завершальній стадії, коли була провалена через витік інформації.

Читати також:Деталі української спецоперації по затриманню вагнерівців