Партія «Голос» вимагає звільнення міністра оборони

міністр оборони Андрій Таран

Партія «Голос» вимагає від Президента внести до Верховної Ради подання на звільнення Андрія Тарана, який не справився з обов’язками міністра оборони країни у стані війни.

«Чинний міністр оборони України Андрій Таран несе персональну політичну відповідальність за фактичний зрив низки оборонних контрактів та цілком імовірний зрив Державного оборонного замовлення 2021 року. За міністра Тарана також згортаються реформи і гальмується законодавча робота в оборонному секторі. Усе це підриває обороноздатність і національну безпеку країни, яка сьомий рік веде війну з агресором. Україна не може дозволити собі такого міністра оборони», – повідомляє сайт політичної партії.

Пряма мова Сергія Рахманіна, голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, члена комітету ВР з національної безпеки, оборони та розвідки:

— До фактичного зриву Державного оборонного замовлення призвели дії та бездіяльність багатьох державних органів, але ключові винуватці того, що система безпеки і оборони України не є ефективною, – це Міністерство оборони і його очільник.

Йдеться не лише про неналежне виконання контрактів в межах ДОЗ, а й про фактичне згортання реформ у Збройних Силах України і гальмування критичних законодавчих ініціатив. Створені раніше спільні робочі групи Міноборони і комітетів Верховної Ради, фактично, не збираються і не розробляють необхідні законодавчі акти. Тим часом ухвалений закон про оборонні закупівлі не працює без прийняття кількадесят підзаконних актів. Досі залишаються не розв’язаними проблеми належного постачання продовольства, речового забезпечення та паливно-мастильних матеріалів. І це не можна виправдати ситуацією з COVID-19.

Міністр оборони Таран – людина, яка не впоралася зі своїми обов'язками. Людина, улюбленою фразою якої є: «Питання опрацьовується». Людина, яка є автором дуже дивного наказу про депреміювання військовослужбовців за вогонь у відповідь в зоні проведення Операції Об'єднаних сил. І ця людина, на наш погляд, має залишити крісло очільника Міністерства оборони України. Країна у стані війни, – яка, на жаль, триватиме ще не один день, – не може мати такого міністра оборони.