Міноборони удвічі збільшило замовлення для ДАХК «Артем» і стурбоване заявами про одноденний робочий тиждень

Нептун

Міноборони удвічі збільшило фінансування ДАХК «Артем» на наступний рік і стурбоване заявами керівництва підприємства про одноденний робочий тиждень.

У 2020 році Міноборони профінансовано виконання ДАХК «Артем» дослідно-конструкторської роботи з розроблення артилерійських боєприпасів та постачання некерованих авіаційних ракет на суму 49 млн грн, повідомляють у Міноборони.

Крім цього, у відомстві наголошують, що підготували додаткові замовлення щодо постачання некерованих авіаційних ракет, ракетного комплексу «Нептун» та ракет «Вільха» на суму близько 900 млн грн, у яких ДАХК «Артем» є головним виконавцем або співвиконавцем.

З огляду на це, питання контрактів для Збройних Сил не може бути критичним для стабільного функціонування підприємства і лежить, швидше, у іншій площині. Як об’єктивного характеру, зокрема, пандемії і тотального локдауну, так і суб’єктивних факторів, які оборонне відомство з етичних міркувань не коментуватиме.

Заяви керівництва компанії про переведення з першого кварталу наступного року близько 70% працівників ДАХК «Артем» на одноденний робочий тиждень викликають стурбованість, оскільки є природним запитання: яким чином за таких умов підприємство планує виконувати свої зобов’язання згідно з держоборонзамовленням.

Повідомляється, що продукцію оборонного призначення у вітчизняних підприємств Міністерство оборони України замовляє відповідно до потреб та пріоритетів Збройних Сил України, визначених у Генеральному штабі Збройних Сил України.

Варто нагадати, що 25 листопада, головнокмандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що в 2020 році ракети «Вільха» не замовляли, бо вони не є пріоритетом під час війни і на ці ракети у військових не вистачає коштів.