Міноборони і «Антонов» підписали контракт на три Ан-178

Міноборони і ДП Антонов підписали контракт на три літаки Ан178-100Р

Сьогодні, 29 грудня, відбулось підписання контракту між ДП «Антонов» і Міністерством оборони України щодо будівництва та постачання трьох військово-транспортних літаків Ан-178-100Р.

У заході взяв участь Президент України Володимир Зеленський.

В рамках цього заходу міністр оборони Андрій Таран та в.о. генерального директора ДП «Антонов» Сергій Бичков також підписали Меморандум про співпрацю між Міноборони та підприємством, повідомляє пресслужба ДК «Укроборонпром».

Ан-178-100Р – перший український військово-транспортний літак з турбореактивними двигунами, що у майбутньому має прийти на зміну Ан-26, якими здебільшого оснащено Збройні Сили України. Контракт на три літаки під держгарантії – це перше держзамовлення на будівництво вітчизняних повітряних транспортників для ЗСУ. На початку грудня поточного року Кабінет Міністрів України дозволив Міноборони авансувати цю угоду. Раніше договір на постачання Ан-178 був підписаний із закордонним замовником.

Поставка першого серійного літака буде виконана після завершення сертифікаційних випробувань та отримання Сертифікату типу на літак Ан-178-100Р та планується на 2023 рік.

Міноборони і ДП Антонов підписали контракт на три літаки Ан178-100Р

Літак Ан-178 призначений для доставки особового складу і легкої техніки, транспортування матеріальних засобів, пошти та інших вантажів. В умовах надзвичайних ситуацій він може використовуватися для евакуації населення з зони стихійного лиха, транспортування поранених, десантування рятувальних команд тощо.

Повітряне судно може сідати та злітати з будь-яких аеродромів і має вантажопідйомність до 18 тонн. Максимальна крейсерська швидкість машини становить 825 км/год, максимальна висота польоту – понад 12 км, а його максимальна дальність – близько 5 тис. км. Літак оснащений двома вітчизняними турбореактивними двигунами Д-436-148ФМ, створеними ПАТ «Мотор Січ» та ДП «Івченко Прогрес», яке входить до складу Укроборонпрому.