Щодо створення сучасної національної системи територіальної оборони України

Щодо створення сучасної національної системи територіальної оборони України

28 грудня в пресцентрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” відбулася пресконференція на тему: “Створення сучасної національної системи територіальної оборони України. Майбутні законодавчі зміни”.

У публічному обговоренні майбутніх законодавчих змін, зокрема – проєкту закону №4504 “Про територіальну оборону України”, взяли участь: заступник секретаря РНБО генерал-майор Сергій Кривонос; депутат Верховної Ради України Андрій Шараськін; голова правління Громадського об’єднання “Всеукраїнське об’єднання “Патріот” Анна Майборода; голова правління Громадської спілки “Рух сприяння територіальній обороні України” Андрій Гордієнко.

На пресконференції презентували план з удосконалення системи територіальної оборони (ТрО), який базується на сучасних світових моделях існуючого ТрО стратегічних партнерів НАТО та країн Європи з урахуванням досвіду України в протидії російській агресії 2014-2019 рр.

Щодо створення сучасної національної системи територіальної оборони України

Ініціатор законопроєкту, народний депутат Андрій Шараськін у вступному слові окреслив актуальність розгляду даного питання крізь призму подій в Україні останніх семи років: “У 2014 році громадяни України – добровольці масово взяли на себе відповідальність захищати державу проти ворога зі зброєю в руках, та спільно зі ЗСУ та іншими військовими формуваннями України, зупинили агресора. Громадяни України, є складовою оборони держави, але жодним Законом це право досі не закріплено. Саме тому повинна бути побудована система за керівництвом держави, яка підвищила б обороноздатність країни, і реалізувала право та обов’язок громадян захищати свою державу. Тому, досвід подій в Україні навесні 2014 року, масового об’єднання громадян у добровольчі підрозділи та досвід країн-партнерів НАТО підтверджує – цією системою є саме Територіальна оборона.”

Зокрема, розроблений законопроєкт №4504, у разі його прийняття Верховною Радою України, визначатиме мету, завдання, засади побудови та організації підготовки та ведення територіальної оборони України, повноваження суб’єктів тероборони, інших складових сил безпеки і оборони держави у сфері ТрО, а також участь у ТрО громадян та акредитованих громадських об’єднань.

Генерал-майор Сергій Кривонос, як один із авторів даного законопроєкту зазначив, що “наріжним каменем” проєкту №4504 є факт, який передбачає виведення Військ територіальної оборони (ВТрО) із складу ЗС України в окреме військове формування: “Передбачається створення Головного цивільно-військового органу територіальної оборони України, який входитиме у структуру Міністерства оборони та Командування Військ територіальної оборони, що в мирний час підпорядковуватиметься Міноборони, а в особливий період, зокрема у воєнний час, – Головнокомандувачу ЗС України. Чисельність ВТрО затверджуватиметься Верховною Радою України. Крім того, буде введено новий вид служби – територіальна військова служба.”

Щодо створення сучасної національної системи територіальної оборони України

Сергій Кривонос пояснив важливість ініціативи: “Я 32 роки в розвідці. Я чітко знаю, як руйнуються та послаблюються держави, як створити хаос, тому у програмі П’ять кроків, що при реалізації має комплексно підвищити обороноздатність України і назавжди відбити зазіхання наших ворогів та агресорів на наші території – удосконалення територіальної оборони, це – головний хребет. Після призначення мене на посаду заступником секретаря РНБО та прийняття Указу №200 та 201 07 травня 2019 року – була сформована міжвідомча робоча група за участі представників громадськості та незалежних експертів, яка опрацювала та підготувала Концепцію Удосконалення ТрО, а з жовтня 2019 після розгляду концепції у Комітеті національної безпеки, оборони та розвідки розпочалася робота над Проєктом Закону «Про Територіальну оборону України». До участі та обговорення було залучення велике коло військових фахівців та експертів, громадські експерти, які «на землі» у діючих підрозділах бачать сучасність, представники сил безпеки та оборони, депутати та закордонні партнери.”

“Реформа ТрО - важлива, системотворча для держави справа в сфері національної безпеки. Вона не допускає поверхових, ситуативних, необдуманих рішень без проведення роботи «над помилками» які вже зроблені та є. Тут не може бути персональних амбіцій, але під час роботи нам вистачало “малокомпетентних людей” та відомчих маніпуляцій. Зміст і логіка побудови цієї реформи, це питання принципове, на якому наполягаємо і яке відстоюємо!”, - наголосив генерал-майор.

Відповідно до законопроєкту, система ТрО України матиме військову та цивільну складові.

Дієва, правильно організована система територіальної оборони дозволить: зберегти конституційний лад та забезпечити стабільну життєдіяльність регіонів та країни, в найкоротші терміни взяти під охорону й оборону об’єкти критичної інфраструктури, швидко впровадити правовий режим адміністративного обмеження, унеможливити швидке просування та взяття під контроль територій агресором!

Андрій Гордієнко (ГС “Рух сприяння територіальній обороні України”) пояснив: “ТрО це не тільки питання військових, чи українського прочитання ідеї Кайцеліту - це питання створення системи кризового управління в країні. Системи, що об'єднає військову складову та інші військові формування, правоохоронні органи, вертикаль державного управління і активну громадськість. Об'єднає в цілісний живий організм, який спроможний реагувати на виклики краще і ефективніше ніж окремі його складові. Громадськість - важливий та ефективний резерв для реалізації завдань Національної Безпеки усіма її складовими, зокрема і ТрО. Особливо, в сферах, пов'язаних з формуванням оборонної свідомості та української громадянської ідентичності, чи побудови системи підготовки громадян і набуття необхідних для ТрО компетенцій.”

Щодо створення сучасної національної системи територіальної оборони України

Ганна Майборода (ГО “Всеукраїнське об’єднання “Патріот”, Співголова Ради волонтерів Міністерства оборони України) окреслила принципи, на яких ґрунтується уся реформа ТрО: “Територіальність, Масовість, Мінімальний час боєготовності. Це – не пусті гасла та принципи, це весь закон – практична реалізація цих принципів через інструменти, що створюються законом. Законопроєкт № 4504 визначає мету, завдання, засади побудови та організації підготовки та ведення територіальної оборони України, повноваження суб’єктів територіальної оборони України, інших складових сил безпеки і оборони держави у сфері територіальної оборони України, а також участь у територіальній обороні України громадян та Акредитованих громадських об’єднань. З’являється орган, який буде формувати державну політику у ТрО та координувати діяльність суб’єктів. За положенням проєкту Закону підрозділи територіальної оборони, які зараз підпорядковані Сухопутним військом ЗСУ та фінансуються за остаточним принципом з бюджету підготовки мають бути виведені окремо – у Війська територіальної оборони України, що саме і дасть в першу чергу залучити масово громадян заклавши нову філософію та сформувати дієві підрозділи для захисту міст, сіл та регіонів нашої Держави.”

Удосконаливши систему територіальної оборони, суттєво підвищиться рівень обороноздатності країни - саме за рахунок забезпечення високого рівня бойової готовності та боєздатності підрозділів територіальної оборони.

Крім того, Андрій Шараськін у своєму виступі пояснив суспільно-політичну гостроту, що з’явилась останнім часом навколо обговорення даного питання, та наголосив, що законопроєкт “Про територіальну оборону України”, який уже зареєстрований у ВРУ №4504, є основним законопроєктом: “Всі інші подані законодавчі ініціативи можуть бути тільки альтернативними. Коли ми говоримо про альтернативність законопроєктів, мова не йде про те, що це є чимось гіршим, часто саме альтернативні законопроєкти беруть за основу у подальшому опрацюванні. У Верховній Раді України є процедури, які можуть забезпечити доопрацювання всіх здобутків (основного та подальших альтернатив) у єдиний законопроєкт із залученням громадської та експертної спільноти, а головне – вони є публічними.”

“До прикладу, є досить цивілізована процедура з напрацювання якісних законодавчих ініціатив і Регламент Верховної Ради України її чітко регламентує. До тимчасової спеціальної комісії з доопрацювання законопроєкту можна запрошувати експертів і, основне, – розробляти важливі ініціативи публічно у стінах законотворчого органу, а не у кабінетах різноманітних державних структур та органів. “Перетягнення канату” ініціатив не гарантують ухвалення якісного Закону.

Тож давайте спільними зусиллями захищати національний інтерес України та її громадян, а не перетворювати вирішення надважливих оборонних і безпекових питань у політичний ринг”, – закликав народний депутат України.