США схвалили модернізацію БМП M2A2 Bradley для Хорватії та поставку понад 1700 ракет TOW

M2A2 Bradley у модифікації ODS

Державний департамент США погодив відновлення та модернізацію 76 БМП M2A2 Bradley для Хорватії, що передаються з запасів армії США в модифікації ODS (Operation Desert Storm), а також поставку понад 1700 керованих ракет TOW-2.

Нагадаємо, що в грудні 2019 року повідомлялось, що США подарують Хорватії 84 БМП M2A2 ODS «Бредлі», підряд на ремонт і модернізацію мала отримати хорватська компанія Djuro Djakovic Special Vehicles у партнерстві з корпорацією ВАЕ Systems.

Тепер повідомляється, що Хорватія запросила за програмою іноземних військових продажів (Foreign Military Sale) відновлення та модернізацію 76 БМП M2A2 ODS «Бредлі», а також 84 кулемети M240; 1103 ПТКР TOW-2A RF (призначені для ураження бронетехніки обладнаної динамічним захистом), 100 ракет TOW-2B RF (з режимом атаки цілі у дах), 500 ракет TOW Bunker Buster (для ураження укріплених споруд і залізобетонних бункерів) та 16 ракет TOW-2A RF, 8 TOW-2B RF і 8 TOW BB для відстрілу при прийманні БМП.

Крім того у пакет поставки входять пускові димових гранат M257, боєприпаси, радіостанції, тренажер, додаткова броня, запасні частини, інструменти та допоміжне обладнання, модернізація / обслуговування двигунів та трансмісій, реконструкція пускових установок TOW, навчання персоналу, технічна та логістична підтримка від Уряду та підрядників США.

Максимальна кошторисна вартість програми становить 757 мільйонів доларів.

Основними підрядниками будуть BAE Systems та Raytheon Missile Systems.

Відповідне повідомлення 1 грудня оприлюднила Агенція з оборонного співробітництва (DSCA) Міноборони США, яка повідомила про це Конгрес. Повідомлення про потенційний продаж вимагається законодавством США і не означає, що угода відбулась чи обов'язково відбудеться.