Установчий зразок комплексу артрозвідки «Положеніє-2» пройшов один з етапів випробувань

24.12.20
Положеніє-2

Львівський державний завод «ЛОРТА» успішно завершив чергову частину полігонних кваліфікаційних випробувань установчого зразка автоматизованого звукометричного комплексу розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів «Положеніє-2».

Члени комісії підписали протокол, у якому зазначено, що під час випробувань виявлено 100% цілей, зокрема, розривів. Стрільба здійснювалася зі 152-мм гаубиці Д-20 та 120-мм міномету 2Б11. За результатами зроблено висновок щодо працездатності апаратури та запропоновано продовжити випробування на полігоні, який у повному обсязі забезпечить виконання вимог Програми та методики їхнього проведення.

Випробування проводились на яворівському полігоні.

Автоматизований звуковий комплекс розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів 1АР1 «Положеніє-2» (ННН 1290-61-007-9210) прийнятий на озброєння Збройних Сил України ще 20 лютого 2013 року (наказом МО №126, і до слова саме така назва і визначена наказом), проте на сьогодні ЗСУ ще не отримали жодного зразка цієї техніки.

До складу комплексу входять апаратна машина на базі багатоцільового транспортера МТ-ЛБу, 3 акустичні бази, 9високочутливих датчиків-мікрофонів (звукоприймачів), метеостанція тощо.

Звукова інформація, що надходить від звукоприймачів, обробляється комп’ютером, який надає координати артилерійських позицій противника, а також місця розривів снарядів і мін, випущених своєю артилерією. Надалі оброблена та зашифрована інформація передається закритими каналами зв’язку і відображається в онлайн-режимі на екрані оператора та цифровому планшеті артилерійського командира.

Дальність розвідки вогневих позицій для мінометів становить до 8 км, а для артилерійських гармат – до 25 км.



Використані джерела: Укроборонпром