Вісімнадцять винищувачів Rafale обійдуться Греції у $2,8 млрд

Автор: Олексій Махно
Вісімнадцять винищувачів Rafale коштуватимуть Греції $2,8 млрд

Вісімнадцять винищувачів Rafale, озброєння до них, навчання і логістика обійдуться Греції в €2,32 млрд ($2,8 млрд). Перші винищувачі Греція має намір отримати вже за пів року.

Грецькі ЗМІ повідомляють про схвалення урядом Греції витрат на покупку французьких винищувачів. Майже 2 млрд євро з цієї суми (1,92 млрд) складе вартість літаків і підготовка персоналу, озброєння до них обійдеться ще в 400 млн євро.

Дванадцять винищувачів будуть поставлені з наявності Повітряно-космічних сил Франції, ще шість будуть побудовані нові. Підписання контракту має відбутися в найближчі тижні. Вже на початку наступного року Греція відправить до Франції першу команду пілотів і наземного персоналу. Таким чином, вже до травня-червня, коли планується поставити перший винищувач, ВПС Греції зможуть повноцінно його використовувати.

Згідно з попереднім планом, поставки літаків відбуватимуться раз на місяць, і до кінця 2022 року Греція отримає на озброєння повну ескадрилью винищувачів Rafale.

Нагадаємо, що 36 винищувачів Dassault Rafale може купити Індонезія. Також покупцями Rafale є Єгипет, Індія та Катар. Виробництво за поточними замовленнями повинно було закінчитися в 2024 році, але Франції доведеться побудувати 12 Rafale для заміни літаків, які вона продає Греції, а також шість нових «грецьких» літаків продовжать виробництво до 2025-2026 років.

Раніше повідомлялось, що Греція планує придбати 24 багатоцільові винищувачі F-35A Lightning II, включно з необхідною інфраструктурою, за 3 млрд доларів. Крім того, країна планує модернізувати наявні 84 винищувачі F-16C/D.