Перерахунок грошової допомоги в разі зміни групи інвалідності обмежуються двома роками – Верховний Суд

У СБУ і ДПСУ дозволять служити особам з інвалідністю

Верховний Суд постановив, що право на перерахунок одноразової грошової допомоги військовому в разі зміни групи інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності, обмежуються дворічним терміном.

Нормативно-правові акти визначають, якщо упродовж двох років військовослужбовцю (військовозобов’язаному, резервісту) після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності, під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням МСЕК вищу групу чи іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата проводиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

Утім, траплялися випадки різного застосування судами зазначених вище правових норм щодо отримання одноразової грошової допомоги. Адже існує одна з судових правових позицій, що встановлення інвалідності після встановлення ступеня втрати працездатності є самостійною підставою для виплати одноразової грошової допомоги.

Верховний Суд у складі Судової палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду (КАС) в справі №1.380.2019.006957 дійшов висновку: особи, стан здоров’я яких погіршиться після спливу двох років з часу первинного встановлення факту ушкодження здоров’я, втрачають право на перерахунок в збільшеному розмірі одноразової грошової допомоги.

У постанові КАС ВС від 2 грудня 2020 року у справі № 1.380.2019.006957 йдеться, що такий підхід (застосування дворічного строку) має гарантувати принцип правової визначеності для особи та запобігання можливих помилок з боку суб`єктів (органів МСЕК), які встановлюють причинно-наслідковий зв`язок між зазнаною травмою або захворюванням та ступенем зумовленого ними погіршення стану здоров`я, визначивши, що лише впродовж дворічного проміжку часу це можливо встановити достовірно.

Водночас двоє суддів не погодилися з колегами та висловили окремі думки з цього приводу.

Як діяти, якщо маєш право на перерахунок?

За наявності підстав на отримання одноразової грошової допомоги у більшому розмірі військовослужбовець, військовозобов’язаний та резервіст повинен звернутися з усіма необхідними документами до командира військової частини. А особа, звільнена з військової служби (зборів, резерву) — до обласного військового комісара за місцем проживання.

Читати також:З листопада військкомати в Україні працюють поза законом

Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, призваних на навчальні (або перевіркові) й спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 № 975.

А порядок оформлення документів для виплати одноразової грошової допомоги визначений у розділі IV наказу Міноборони «Про затвердження Положення про організацію в Міністерстві оборони України роботи з обчислення вислуги років для призначення пенсій військовослужбовцям і забезпечення соціальними виплатами осіб, звільнених з військової служби у Збройних Силах України, та членів їх сімей» від 14.08.2014 № 530.

Дворічний строк обчислюється з часу первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності МСЕК.



Використані джерела: АрміяInform