Ан-26G – загадковий ганшип Blackwater

Ан-26G – загадковий ганшип Blackwater

Відомий приватний військовий підрядник, власник компанії Blackwater (Academi), Ерік Прінс у 2017 році пропонував ідею приватизації війни в Афганістані як керівництву країни, так і урядовцям США, зокрема пропонував створити найману авіацію.

Зокрема, передбачалося придбати ударні гелікоптери AH-1 Cobra та перетворити літаки Ан-26 в ганшипи – літаки з артилерійським озброєнням, пишуть Крылья з посиланням на The Drive.

У грудні 2017 року були оприлюднені матеріали брифінгу, в яких викладався план Прінса під назвою «Стратегія виходу з Афганістану», що передбачав тісну співпрацю підрядників з афганськими військовими та урядовцями, щодо консультацій та надання допомоги, а також таких спеціалізованих можливостей як розвідка, зв'язок, медична та інша підтримка.

Але, що найбільш важливо, зведене авіаційне крило мало здійснювати безпосередню авіаційну підтримку, розвідувальні та спостережні польоти, а також логістичні місії з баз в Нангархарі і Гильменді.

Коли в серпні 2017 вперше з'явилися новини про план Прінса, стало відомо, що повітряний компонент включатиме в себе реактивні літаки A-4 Skyhawk, озброєні сільськогосподарські літаки T-bird, транспортні літаки Ан-26, а також гелікоптери Super Puma і Gazelle.

Douglas A-4 Skyhawk Douglas A-4 Skyhawk

У брифінгу дана інформація розкривалася більш докладно. Безпосередня авіаційна підтримка в Нангархарі і Гильменді повинна була забезпечуватися A-4 Skyhawk, ударними гелікоптерами AH-1 Cobra і ганшипами Ан-26G. У Гильменді передбачувані ударні сили також включали чотири легких ударних вертольота «Газель».

Ан-26G – загадковий ганшип Blackwater Ан-26G – загадковий ганшип Blackwater

Найцікавішим в брифінгу є згадка в якості інструмента безпосередньої авіаційної підтримки, ганшипа An-26G. В даний час немає чітких даних про те, що цей літак взагалі існує.

Однак, на думку експертів, це не є особливо складною модернізацією, і вживанні зразки базових вантажних літаків легко доступні. З лівого боку літака є кілька вікон, в яких можна встановити автоматичні гармати. Додавання однієї або декількох сенсорних турелей з електронно-оптичними та інфрачервоними камерами могло б допомогти в наведенні на ціль, а якби вони включали лазерний цілевказівник, це могло б дозволити екіпажу застосовувати високоточні боєприпаси.

Базові бомботримачі, які кріпляться до фюзеляжу, вже доступні для сімейства Ан-26. Відомо широке застосування Ан-26 як бомбардувальники у В'єтнамі і Ан-32 та Іраку. Різні компанії, в тому числі Orbital ATK і Airbus Defense, почали пропонувати модульне озброєння і комплекти датчиків, які можуть працювати з різними планерами. У цій пропозиції могла бути задіяна болгарська фірма LASA Engineering, що має зв'язки з Прінсом.

Проте план Прінса так і не було здійснено.

Найвідомішим ганшипом є американський AC-130. Lockheed AC-130 Spectre – це літаюча батарея безпосередній повітряної підтримки підрозділів сухопутних військ на полі бою. Побудована на базі транспортного літака C-130 фірми Lockheed. Озброєння і додаткове обладнання встановлювала фірма Boeing.

Ганшипи брали активну участь у В'єтнамській війні, широко застосовувалися в Іраку, відомо вдале застосування AC-130 в Сирії, коли були знищені найманці російської групи Вагнера.



Існує ряд модифікацій:

AC-130A Spectre – створено на базі C-130A. Всього в цей варіант модернізовано 19 літаків. Остаточно списані в 1995 році. Озброєння: 4х7,62-мм M-134 Minigun, 4х20-мм M61 Vulcan.

AC-130E Spectre – створено на базі C-130E. Всього модернізовано 11 літаків. Озброєння: 2х20-мм M61 Vulcan, 1х40-мм L60, 1х105-мм М102.

AC-130H Spectre – модернізований варіант AC-130E. Озброєння: 1х20-мм M61 Vulcan, 1х40-мм L60, 1х105-мм М102.

AC-130U Spooky – створено на базі C-130H. Озброєння: 1х 25-мм GAU-12 / U, 1х40-мм L60, 1х105-мм М102.

AC-130J Ghostrider – створено на базі MC-130J.

AC-130W Stinger II – озброєння: 1х30-мм GAU-23 / A, 1х105-мм М102.

На модифікації AC-130U встановлений радіолокатор з синтезованою апертурою, який використовується для виявлення цілей на великій дальності. Система управління вогнем АС-130U дозволяє одночасно завдовати удари по двох цілях.

AC-130 Spectre

З огляду на плановану закупівлю Ан-178 для Збройних Сил України та увагу до авіаційної галузі в Україні, можливо варто було б враховувати пропозицію Еріка Прінса. Конструкція ганшипа з боковим веденням вогню може привернути значний інтерес на експортному ринку, будь це Ан-26, Ан-132, Ан-178 або Ан-77.

Lockheed Martin вже пропонує комплект для перетворення транспортників C-130 в озброєні платформи для спеціальних операцій, а Airbus і Leonardo пропонують аналогічні комплекти для двомоторних турбогвинтових вантажних літаків C-295 і C-27J відповідно.

C-295 AirbusDefence C295 на виставці. Без пілонів, але озброєння поруч передбачає JDAM, гармати і ракети

У світлі конкуренції на авіаційному ринку та ринку озброєнь додаткова можливість для українських літаків дозволила б підвищити інтерес до них. Потенційно, українська промисловість має все необхідне для цього, пише видання «Крылья».