Іракські Ан-32 виявились ефективними бомбардувальниками

Іракські Ан-32 стали ефективними бомбардувальникам

Ан-32 іракських ВПС, адаптовані ДП «Антонов» для роботи в якості бомбардувальників, виявилися ефективніше, ніж F-16, під час операції проти Ісламської держави.

Зокрема, з червня 2014 року по грудень 2017 року вантажні літаки Ан-32 здійснили 990 бойових вильотів, що майже вдвічі більше, ніж 514 літако-вильотів іракського флоту F-16.

На такі цифри звернуло увагу американське видання The Drive під час обговорення стану флоту іракських F-16, повідомляють Крылья.

Згідно з опублікованою ВПС Іраку інфографіки, яка демонструє, скільки бойових місій і місій бойової підтримки було виконано кожним з типів літаків Іраку, вантажні літаки Ан-32 нанесли більше авіаударів, ніж іракські F-16, вдосконалені легкі бойові літаки Aero L-159 або легкі ударні винищувачі ALCA. Значно більше вильотів, понад 3500, було виконано лише Су-25.

Іракські Ан-32 стали ефективними бомбардувальникам

Озброєні іракські Ан-32 з'явилися через виникнення гострої потреби в бойової авіації після того, як іракські військові зазнали поразки від терористів, які наводнили країну в 2014 році. На той час перші іракські пілоти F-16 разом зі своїми літаками все ще тренувалися в Аризоні. Єдиними бойовими літаками, доступними для негайного застосування, були Су-25, отримані з Росії та Ірану, і легкий штурмовик AC-208 Combat Caravan.

Тому іракська влада вирішила звернутися до ДП «Антонов» для озброєння деяких літаків, щоб розширити їх бойові можливості, і зробити це швидко. Оскільки Ан-32 є похідним від Ан-26, з майже ідентичною формою фюзеляжу, завдання не виявилося особливо складним. Відомо, що в'єтнамські Ан-26 застосовувалися для завдання бомбових ударів під час війни в Камбоджі ще в 1980-х роках.

Іракські Ан-32 стали ефективними бомбардувальникам

На ДП«Антонов» був розроблений метод кріплення чотирьох консолей, по дві з кожної сторони фюзеляжу, здатних нести 500-фунтові бомби. Ця конфігурація була опрацьована ще до афганської війни. Крім того, всередині основного вантажного відсіку була встановлена спеціальна система, яка дозволяла екіпажу скачувати ще до чотирьох 500-фунтових бомб прямо з задньої частини літака. Бомбардувальник використовував оптичний бомбовий приціл НКПБ-7 в одному з двох бічних оглядових вікон літака. Невідомо, чи використовують іракці досі цю прицільну систему.

На більш пізніх знімках можна побачити іракський літак з новим одним довгим пілоном по обидва борти літака, який міг би вмістити кілька 500-фунтових бомб або більші боєприпаси. Також видно велику установку для відстрілу теплових пасток, що є ще одним важливим доповненням, з огляду на повідомлення про те, що ІДІЛ мав на озброєнні переносні ракети класу «земля-повітря» з інфрачервоним самонаведенням.

Відомо, що першими, хто переобладнав свої Ан-32 для застосування в якості бомбардувальника з вантажним відсіком, були ВПС Індії. Вони вперше продемонстрували можливість завдання ударів під час навчань у 2013 році.

Невідомо, де і як іракці використовували озброєні Ан-32, але багато повідомлень про їх використання з'явилося перед звільненням Мосула в 2016 році.