Міноборони розблокує випробування САУ «Богдана»

Міноборони розблокує випробування САУ Богдана

Міністерство оборони, яке судиться із розробником вітчизняної 155-мм САУ «Богдана», вирішило поновити її попередні випробування після річного блокування.

Зокрема днями Міністерством було поінформовано про таке рішення головного виконавця ДКР – Приватне акціонерне товариство «Краматорський завод важкого верстатобудування» із запитом необхідних розрахунків, повідомляє Defense Express.

Нагадаємо, що на Краматорському заводі звинувачують Міноборони у блокуванні випробувань САУ та припинені фінансування. Міноборони ж звинувачує підприємство у не виконані зобов'язань на етапі попередніх випробувань. Є навіть кілька рішень судів. Зокрема рішенням Господарського суду м. Києва по справі № 910/10322/19, терміни державних випробувань перенесені на друге півріччя 2021 року.



Водночас, на КЗВВ наприкінці 2020 року повідомили, що в Міністерстві обіцяли в грудні підписати додаткову угоду, яка розблокує подальші випробування гаубиці. Після продовження дії контракту завод готовий відразу приступити до продовження попередніх випробувань.

Наразі йдеться про перший етап попередніх випробувань, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Вони є необхідною умовою для проведення вже державних випробувань, після яких можливе прийняття зразка на озброєння та розгортання серійного виробництва.

За словами представників заводу, наразі «Богдана» встигла здійснити сім пострілів, з яких два – гідропостріли, два – холості і три постріли інертними снарядами.

Нагадаємо, що в грудні Міноборони повідомило про виконання контракту чеською компанією Excalibur Army на постачання великої партії 155-мм боєприпасів для проведення випробувань САУ «Богдана». Це зокрема практичні боєприпаси, а також далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.