Спецекспортери можуть перетворитися в інвестиційні компанії

Спецекспортери можуть перетворитися в інвестиційні компанії

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» зазначив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

«Вони б такими мали бути із самого початку. І так задумувалось, зрештою. Частково це було реалізовано. Може вони стануть частиною Агенції з розвитку оборонних технологій. Можливо Державна інноваційна фінансова кредитна установа поглине їх. Поки по всім цим питанням ведеться дискусія», – зазначив він.

Олег Уруський додав, що його позиція щодо спецекспортерів залишається незмінною: «Я вважаю, що спецекспортери не повинні входити в нові оборонні холдинги та компанії, а бути підпорядковані Міністерству».

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року Державний концерн «Укроборонпром» повідомив, що розпочав реформу спецекспортерів та самої функції продажів, яка триватиме до двох років.

За цими планами реформа має проходити в декілька етапів. Перший передбачає скорочення «Промоборонекспорту» (найменше підприємство зі 30 співробітниками і невеликою присутністю на ринках) та перехід людей, які тут працюють, в «Укрспецекспорт» і «Спецтехноекспорт».

Другим підприємством, яке досить швидко має бути змінене – «Укроборонсервіс» – воно досить велике (тут працює 701 людина) але обсяг експорту лише 20 млн дол. США. З нього планують зробити виробничу структуру (адже в них є великі власні виробничі потужності). Також залишиться експортна ліцензія з правом експорту своєї власної продукції та послуг.

«Прогрес» і «Укрінмаш», за планами Укроборонпрому, працюватимуть до моменту завершення всіх контрактів (старих і нових), але поступово почнеться переведення фахівців в «Укрспецекспорт» і «Спецтехноекспорт», які залишаться на кінцевому етапі.