РФ до 2023 року модернізує весь парк перехоплювачів МіГ-31

РФ до 2023 року модернізує весь парк перехоплювачів МіГ-31

Модернізація російських винищувачів-перехоплювачів МіГ-31 до рівня МіГ-31БМ, яка розпочалась в 2008 році, має завершитись до 2023 року – загалом планується оновити 114 літаків.

Про це повідомляє пресслужба російської держкорпорації «Ростех».

Оновленням і ремонтом літаків займається Нижньогородський авіабудівний завод «Сокіл» – філія РСК «МіГ» Об'єднаної авіабудівної корпорації. Чергова партія оновлених перехоплювачів була передана російським військовим у кінці минулого року.

Створення модифікації МіГ-31БМ розпочалось в 1997 році. За основу було взято варіант МіГ-31Б, прийнятий на озброєння в 1990 році. У новому літаку використовували проєктні рішення деяких варіацій «тридцять першого», які свого часу не дійшли до серії.

Найважливішим елементом модифікації став радар з фазованою антенною решіткою «Заслін-М», розроблений НДІ приладобудування ім. В.В. Тихомирова, який уможливив виявлення повітряних цілей на відстані до 320 км і ураження на відстані до 280 км. За допомогою нової БРЛС пілот може відстежувати одночасно до десяти цілей і вражати ракетами шість цілей.

Повідомляється, що нове обладнання розширює можливості МіГ-31БМ, перетворюючи його з вузькоспеціалізованого перехоплювача в багатофункціональну машину, здатну взаємодіяти з зенітними ракетними комплексами ППО. Радар може використовуватися для наведення на повітряні цілі керованих ракет, запущених іншими винищувачами, що зближуються з противником на дистанцію ракетного залпу в режимі радіолокаційного мовчання. Літак може використовуватися і в якості своєрідного повітряного командного пункту, що координує дії винищувачів інших типів, оснащених менш потужними радарами.

Модифікація МіГ-31К здатна нести гіперзвукову ракету «Кинджал» – авіаційний аналог «Іскандера».

РФ до 2023 року модернізує весь парк перехоплювачів МіГ-31 Фото: Федор Леухін

Крім того, якщо в попередніх модифікаціях командир і штурман могли спілкуватися лише за допомогою переговорного пристрою, то тепер в обох кабінах з'явилися високоінформативні РК-екрани, на яких виводиться тактична, навігаційна, радіолокаційна та інша інформація.

Ведуться роботи по продовженню ресурсу МіГ-31БМ на кілька тисяч льотних годин, що дозволить перехоплювачам залишатися в строю ще близько десяти років. Експерти вважають, що ресурс титанового корпусу літаків, побудованих приблизно 30 років тому, практично невичерпний. А з урахуванням оновленого обладнання та озброєння МіГ-31БМ зможе використовуватися ВКС РФ, поки для нього не з'явиться більш сучасна заміна.

Водночас розробка наступного покоління винищувачів-перехоплювачів вже розпочато – повідомляють у корпорації Ростех». Про\кт Перспективного авіаційного комплексу дальнього перехоплення (ПАК ДП) під умовним позначенням «МіГ-41» перебуває на стадії дослідно-конструкторських робіт.